Ingen ønsker det – men ny krig synes uundgåelig

Uden at nogen af parterne ønsker det, synes Hamas og Israel gradvis at glide mod en ny krig på jorden i Gaza-striben, efter at 120 raketter og mortergranater blev afskudt derfra mod Syd-Israel i de sidste to dage og israelske fly ved repressalietogter dræbte 19 Hamas-mænd og og sårede over 60 i Gaza.Hundredtusinder af israelere måtte tilbringe mange timer i tilflugtsrum i begyndelsen af weekenden – og fem meldes sårede – mens salve efter salve af raketter fra Gaza hvislede mod bebyggelser i Negev-området.

Israel kunne imidlertid notere sig en vis succes i form af standsning af 10 indflyvende raketter i retning af Beersheba og Ashkelon ved brug af det nye “Iron Dome” (“Jernkuppel”) anti-raket luftforsvarssystem. Det er første gang. “Jernkuppel”-systemet, der nu er operationsklart, er blevet aktiveret, og dette betegnes som en milepæl i Israel.

Det nye system giver Israel en ny kvalitativ reaktion over for Hamas’ og Hizbollahs udfordringer og kan – i det lange løb – medføre, at militæroperationer på jorden vil kunne undgås. Det er imidlertid ikke noget ufejlbarligt våben, men er under fortsat udvikling. Som følge af de vældige udgifter ved prouktionen er foreløbig blot to sådanne batterier stationeret i det sydlige Israel, men flere ventes at ville komme til. Befolkningen i området l er noget ettet ved tanken om, at militæret er ved at finde frem til en udvej til at beskytte dem.

En af de værste beskydninger af Israel i de sidste dage var, da en Hamas militærgruppe skød mod en israelsk skolebus nær kibbutz Sa’ad for nogle dage siden. Langt størstedelen af de 30 skoleelever i bussen var stået af bussen, da den blev ramt. Men en 16-årig dreng ved navn Daniel blev hårdt såret, og lægerne kæmper stadig for hans liv. En israelsk kilde siger, at hvis bussen havde været fuld, da den blev ramt, ville dette utvivlsomt have medført en ny krig.

Statsminister Binyamin Netanyahu, der fik meddelelsen om angrebet på skolebussen, da han var på besøg i Prag, sagde, at dette angreb “krydsede den røde linje – og at enhver som prøver at skade og dræbe børn, vil blive draget til ansvar”.

– Vi ønsker ingen optrapning, sagde Netanyahu, men vores reaktion vil være beslutsom, barsk og fortsat.

Våbenhvile
Om Israels indstilling til den ensidige våbenhvile Hamas havde proklameret, siger en israelsk talsmand, at Israel ikke vil acceptere en våbenhvile, under hvilken Hamas afskyder raketter og Israel afstår fra at skyde tilbage.

– Det må enten være en fuld våbenhvile eller ingenting, siger talsmanden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: