Tillid handler bare om respekt for forskellighed

Kan muslimer og kristne leve sammen i fred? En imam og en præst fra Nigeria fortæller.
Værdisæt og religiøse overbevisninger bliver sat på en hård prøve, når mennesker med forskellige livstydninger er tvunget til at leve sammen. Kan kristendom og islam overhovedet eksistere side om side?

Imam Muhammed Ashafa og pastor James Wuye har i 10 år arbejdet for forsoning i Nigeria.

Det har en imam og en præst fra Nigeria sat sig for at undersøge. De deltog i en workshop i Verdenskulturcentret i sidste uge. Konklusionen var: Kun gennem tillid bygges bro over kulturkløften.
Imam Muhammad Ashafa og pastor James Wuye er begge opvokset i Nigeria. Landet har længe været præget af kampe mellem kristne og muslimske grupper. Både præsten og imamen har mærket krigens ødelæggelser tæt på. Alligevel har de i 10 år arbejdet sammen for at skabe fred mellem deres medborgere.
– At tolerere den andens eksistens er ikke det samme som, at jeg accepterer ham. Man må arbejde sig fra tolerance til accept, siger imam Ashafa.
– Hvordan kan man forbinde sig med en person, som man ønskede død dagen før? En som har såret dig både fysisk og psykisk? Måske en i din familie? Den smerte bærer vi med os ind i andre forhold. Det er det, som nogle kalder “psykologisk terrorisme”, forklarer imam Ashafa.
– Hvis jeg ikke kender din intention, så antager jeg automatisk, at du vil mig ondt. Og folk kan slå hinanden ihjel baseret på antagelser, forklarer pastor Wuye.
Han frygtede i starten at mødes med imamen, fordi han og hans venner måske ville blive identificeret som modstandere af islam og måske blive udsat for angreb. Det første møde var istandsat af en fælles ven. Det førte til et samarbejde baseret på gensidig respekt. Arbejdet har haft stor betydning for lokale befolkninger i Nigeria. En del af disse eksempler er dokumenteret i den prisbelønnede film “The Imam & The Pastor” fra 2008.
– Det tog mig tre år at overvinde mit indre had og min lyst til tage imamens liv, siger pastor Wuye på et tidspunkt i filmen.

Forskellige holdninger – fælles mål

Han og imam Ashafa har stadig forskellige holdninger til centrale emner som fx dødsstraf. Men de har nu affundet sig med hinandens forskelligheder og kan stadig arbejde sammen om deres fælles mål.
– Hvis man ikke kan mødes om fælles holdninger, er det en god idé at finde noget, som begge parter ønsker. Finde et gensidigt mål at arbejde hen imod, forklarer imam Ashafa.
De arrangerede bl.a. 17 forskellige møder og workshops i en landsby for at skabe rammerne for samtaler mellem indbyggere af forskellig tro. Efter fem måneders intensivt arbejde holdt de en festival for genforening, hvor indbyggerne kunne fejre at mødes i fred på trods af hinandens forskelligheder. De religiøse overhoveder fra forskellige lokale samfund læste undskyldningsbreve op for hinanden og dagen endte i musik og dans. Der var international mediedækning på dagen, som spredte nyheden om genforeningen af kristne og muslimers i landsbyen.
– At prædike Kristus handler i virkeligheden ikke bare om at verbalisere budskabet. Du kan leve det ud, slutter pastor Wuye.
Mere på sondagmorgen.dk.