En overflod af skønhed

Den fransk-vietnamesiske film ”Duften af den grønne papaya” er trods dens enkle og roligt fortalte hverdagshistorie en fryd for øjet.Det er fuldt forståeligt, at Duften af den grønne papaya har vundet flere flotte filmpriser: Den er en nydelse – næsten fra først til sidst.
Hvad der især udmærker den fransk-vietnamesiske instruktør Anh Hung Trans debutfilm, der er fra 1993 og nyudgivet på dvd, er dens blik for og dvælen ved ”almindeligheder” i menneskelivet, som det formede sig i Vietnam for 50-60 år siden. Den viser tingene, naturen, menneskene på en måde, så det er skønheden i dem, der bliver det fremherskende, og så vi som betragtere får tid til at opdage den.
Filmen i er i to dele og følger Mui, der som ti-årig bliver tjenestepige i et lille handelshus (1. del) og siden som tyve-årig hos en pianist (2. del). Det, der mere end noget andet kendetegner hende, er tjenersind og underdanighed; men som voksen tyve-årig – denne rolle spilles af instruktørens smukke kone – oplever hun alligevel først at blive ”adopteret” af sin ”madmor”, dernæst at blive ”frue i huset” hos pianisten.
Historiens religiøse kontekst er selvfølgelig buddhismen, som er ganske tydelig, men den måde, meget af det skildres på, minder om, hvad vi er kendt med i kristendommen. Filmens etiske og eksistentielle temaer og problemstillinger og behandlingen af dem er langt på vej lige så meget kristen som buddhistisk og det til trods for, at der absolut intet decideret kristeligt er i den.
Det er en af de sjældne film, der uden at misbruge de filmiske virkemidler gør mig glad – ganske enkelt.
Niels Jørgen Vase

Duften af den grønne papaya (DVD) • 99 min.
Kirkebutik.dk-pris: 55 kr.