Jesus som forbillede

Den amerikanske tv-film ”Mary, Mother of Jesus” flytter fokus i ”den ultimative historie om kærlighed, opofrelse og tro” fra Jesus til hans mor og gør Jesus til forbillede, ikke frelser.Jesus er denne tv-film, der netop er udgivet på dvd, kommet til at hedde på dansk. Men det er ikke Jesus, der er hovedpersonen i filmen.
Filmens originale amerikanske titel fortæller mere præcist, hvad den handler om: Mary, Mother of Jesus. Det er Maria, der styrer historien, og nærmest ”reducerer” Jesus til først blot at være sin mors søn, siden et stort forbillede for alle mennesker.

Fra Jesus til Maria

Det billede, der pryder forsiden, kan næsten betragtes som en advarsel, hvis det, man ønsker og håber at se, er en god Jesus-film. ”Christian Bale as Jesus” står der, og billedet viser en Christian Bale, der ikke ligefrem ser lidende ud, selv om han har tornekrone på og dermed er på vej til at blive korsfæstet. Bale gør et ihærdigt forsøg, men overbeviser alligevel slet ikke mig i rollen som Frelser. Når han i den grad bliver trukket frem, kan det kun skyldes, at han efter rollen som Batman i Batman Begins og The Dark Knight i dag er en stor stjerne, hvad han ikke var, da denne film blev lavet i 1999. Og så er han kun med i godt halvdelen af filmen. De første 40 min. går med at fortælle historien om bebudelsen, Marias besøg hos Elisabeth, fødslen, flugten til Egypten og hjemkomsten til Nazareth, som i denne film finder sted, da Jesus er 12 år. Her er der en scene, som for så vidt siger alt om den store betydning, Maria tillægges: Hun fortæller Jesus lignelsen om den barmhjertige samaritaner som godnat-historie. Og da Josef ligger på sit dødsleje, bliver det yderligere understreget, idet han siger til Maria, at hun har gjort Jesus til alt, hvad han er!
Det er også Maria, der efter at Jesus er død og opstået – hun er i øvrigt den eneste, der ser Jesus efter opstandelsen – taget lederskabet i flokken af lammede disciple og formaner dem til at hjælpe hende med at gå ud og lære mennesker at leve, som Jesus levede, og elske, som Jesus elskede.

Et andet kvindebillede

Filmen er interessant og også værd at se på grund af det billede, den giver af Maria, især måske nok den unge, 16-årige Maria, der her fremstilles som en ganske klog og meget selvstændig og handlekraftig kvinde, som – siges det – kun gør godt. Vi er langt fra det underdanige kvindebillede, man ofte er blevet præsenteret for i kirkelig sammenhæng. I filmen bliver hun vel ganske tidstypisk og i ligestillingens navn ikke kun gjort ligeværdig med manden – undertiden endda mereværdig -, nej, det er også hende, der får al æren.
Jesus er således nok mest en film for Jesus- eller bibelfilmsamlere. Den er produceret af Hallmark (RHI Entertainment), som laver tv-film på samlebånd, bl.a. også bibelfilm som In the Beginning og The Ten Commandments (De Ti Bud – anmeldt her i uge 11/2008).

Jesus (DVD) • 90 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.