Mendelssohns ”apoteose”

Felix Mendelssohn (1809-47) var jøde, men da han var 7 år, konverterede familien til protestantismen, og det fik givetvis afgørende betydning for hans musikalske virke.
Det var Mendelssohn, der som blot 20-årig ledte den meget betydningsfulde første opførelse af Bachs Matthæuspassionen siden Bachs død i 1750, og nogle år senere var det en række af Händels oratorier, han opførte. Arbejdet med disse store værker inspirerede Mendelssohn til selv at komponere oratorier og anden kirkemusik, og som sådan står han i dag som en af de mest betydningsfulde af romantikkens komponister.
Oratoriet Elias blev et af hans sidste værker, en slags krone på hans virke som komponist i den kristne kirke. Værket om den gammeltestamentlige profet og hans dramatiske liv har han komponeret til tysk tekst, men førsteopførelsen fandt sted i England til engelsk tekst.
På denne nye indspilning af Elias synges der til den oprindelige tyske tekst. Indspilningen er blevet rigtig godt modtaget af mange af de førende anmeldere af klassisk musik, og til den relativt lave pris vil den til enhver tid nemt kunne konkurrere med en hvilken som helst anden indspilning. Det er frydefuld lytning.
Niels Jørgen Vase

Mendelssohn: Elias (2 CD) • 133 min.
Kirkebutik.dk-pris: 100 kr.