Lyttervenlig Rutter

I den store gamle St. Albans katedral i England (verdens 7. længste) har man valgt at indspille tre godt ”skårne” stykker kirkemusik: Gloria, Magnificat og Te Deum.Komponisten, John Rutter, er kendt for sin lyttervenlige og tilgængelige musikalske stil. Dvs. man som lytter uanstrengt kan gå til musikken, der ligger lige i hælene på den store kirkemusikalske tradition. John Rutter – som alle, der har set det engelske kronprinsepars bryllup forleden, bør kende, for han havde skrevet et af de større, smukke korindlæg til dagen – er vel den kendteste nulevende engelske komponist af kirkemusik.
Gloria og Te Deum er begge fuld af fanfareagtig opstemthed og vigør. Man ser kirkelige processioner for sig. Denne karakter afspejles også i besætningen for kor, messingblæsere, slagtøj og orgel. Koret er velsyngende. Orglet er trods stor afstand præcist i forhold til koret, og de kraftige messinginstrumenter får ikke lov at overdøve koret. Mikrofonerne er godt placeret, hvilket er altafgørende for en heldig optagelse.
Magnificat (Marias lovsang) er det største af de tre værker. Indledningssatsen er let ”til mode”, i lækker og ubesværet stil. Ikke sært, korene elsker at synge Rutter. Gennemgående er musikken båret frem i brede linjer i satser, der veksler mellem det udfarende og det stille og fredfyldte. Her har Rutter instrumenteret for et lille 13 mands symfoniorkester. Man nynner hurtigt med på de smægtende melodier i de langsomme satser. En anbefalelsesværdig cd med et dejligt førstemøde med Magnificat.
Erik Linow

Rutter:
Gloria / Magnificat / Te
Deum • 65 min.
Kirkebutik.dk-pris: 50 kr.