Den arabiske revolution er nu på Israels dørtrin

Det rykker stadigt nærmere – den arabiske revolution er nu på Israels dørtrin, hvilket klart fremgår af, at det igår lykkedes palestinensiske flygtninge i Libanon og Syrien på “Nakba” (“katastrofe”)-dagen at komme over grænsen ind i Israel, indtil israelske soldater drev dem tilbage.På israelsk hold frygtes det, at dette blot er begyndelsen, at der vil blive flere arabiske forsøg på at øve fysisk pres mod Israel, og at dette nok vil ske i forbindelse med forelæggelsen i FN til september af et palestinensisk krav om godkendelse af en palestinensisk stat.

Gårsdagensa dramatiske episoder i grænseområderne – med 15 dræbte og snesevis af sårede – har knust den israelske illusion om, at Israel kan eksistere som en fredelig ø i et hav af opstande i den arabiske verden.

Israel Radios sagkyndige i arabiske anliggender, Yoni Ben-Menahem, siger, at det forekommer sandsynligt, at Syriens præsident Bashar Assad prøver at aflede opmærksomheden fra sine betræbelser på at nedkæmpe den folkelige opstand mod hans styre ved at tillade konfrontationer med Israel på Golan-højderne for første gang i årtier.

En israelsk militær kilde mener, at Assad i det stille har opmuntret demonstranter til at infiltere ind i Israel i det håb, at israelsk militær vil skyde i flæng og dræbe mange – og hermed flytte verdens og det syriske folks fokus fra hans skånselsløshed over på Israel.

Mange i Israel mener, at det blot er et spørgsmål om tid, før der indledes massive arabiske demonstrationsoptog mod mål i Israel, begyndende måske fra Gaza-striben, Vestbred-området, Syrien eller Libanon – “marchen mod Jerusalem”.

Statsminister Binyamin Netanyahu siger , at den arabiske protest ikke har som mål at skabe en palestinensisk stat ved Israels side, men at den går ud på at tilintetgøre Israel.

– Kampen er ikke over 1967-grænserne, men over Israels eksistens, som araberne betegner som en katastrofe, der må findes en løsning på, siger han. Det er vigtigt, at vi ser på dette med vidtåbne øjne, og at vi ved, med hvem vi har at gøre. Vi håber, at der snart påny bliver ro. Men lad ingen tage fejl – vi er fast besluttede på at forsvare vores grænser og vores suverænitet

Over internettet har palestinensiske aktivister slået til lyd for en masseopstand mod Israel om kort tid, og der tales åbenlyst om afholdelse af en tredje intifada.


Artiklen fortsætter efter annoncen: