Netanyahu afslører hvad han vil sige i USA
På tærskeln til sit møde med præsident Barack Obama og den tale han vil holde i kongressen har statsminister Binyamin Netanyahu nu i Israel afsløret, hvad hans længe afventede tale i USA vil omfatte. en stor tale i det israelske parlament, knesset, har den israelske regeringschef for første gang siden han overtog sin stilling for to år siden offentligt antydet, at Israel nok vil trække sig tilbage fra områder på Vestbredden, der ikke er inkluderet i de større bosættelsesblokke.
Om Israels bosættelsespolitik sagde han, at “der er bred enighed om, at bosættelsesblokkene skal forblive inden for staten Israel”. Han sagde imidlertid, at Israel er parat til at indgå “kompromis’er for fred” om det, han betegnede som “vores hjemland”.
– Det er ikke et fremmed land, sagde han, men vores forfædres land, og vi har historiske rettigheder her, ikke bare sikkerhedsinteresser. Disse kompromis’er smertefulde, fordi vi taler om dele af vores hjemland.
Netanyahu forelagde sin opfattelse af fred med palestinenserne i et seks-punkts program, som han formentlig vil tale om med Obama,. til kongressen på et fællesmøde af dens to kamre og til medlemmer af organisationen “American Israel Public Affairs Committee”.
De seks punkter er:
Palestinenserne må anerkende, at Israel er det jødiske folks nationale hjemland.
Enhver fredsaftale må afslutte konflikten og alle krav mod staten Israel
Problemet med de palestinensiske flygtninge må løses uden foi Israels grænser.
En palestinensiske stat skal være demilitariseret og må ikke sætte Israels sikkerhed i fare. Det skal tillades Israel at have en militær tilstedeværelse langs Jordan-dale som led i disse sikkerhedsarrangementer.
Israel vil beholde bosættelsesblokkene.
Netanyahu sagde videre, at “disse principper viser min vej. Jeg ved, at et stort flertal forstår, at det er muligt slutte fred blot med de, der ønsker fred. DE der ønsker at ødelægge os, er ikke en partner for fred”.
Den tidligere palestinensiske hovedforhandler, Saeb Erekat, siger. at palestinenserne ikke har nogen fredspartner.
I en paneldrøftelse på et møde i det såkaldte “Geneve-initiativ” sagde Erekat, at forhandlingerne mellem Den palestinensiske Myndighed (PA ) og Jerusalem “var forbi”, og
– med henvisning til forsvarsminister Ehud Barak – sagde, at Israel “havde fyret den eneste person, som kunne opnå fred”.