Obama formilder Israel med tale om 1967-grænserne

Titusind medlemmer af den pro-israelske lobby “American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) hyldede igår præsident Barack Obama med langvarige klapsalver, da han i sin tale til forsamlingen gjorde nærmere rede for, hvad han mener med, at en palestinensisk statsdannelse skal basere på Israels 1967-grænser.Han foretog et forsigtigt tilbagetog, da han sagde, at “Israels og Palestinas grænser skal baseres på 1967 linjerne med gensidigt accepterede landudvekslinger, således at der oprettes sikre og anerkendte grænser for begge stater – det vil sige, at parterne selv, israelere og palestinensere, skal forhandle om en grænse, der er anderledes end den, der eksisterede den 4. juni 1967, og tage hensyn til de demografiske ændringer, der er sket i de forløbne 44 år”.

Med denne udtalelse lykkedes det Obama at formilde Israels statsminister Binyamin Netanyahu, der for nogle dage siden vredt havde afvist Obamas udtalelse i hans Mellemøst-tale om fremtidige landgrænser, men efter præsidentens tale på AIPAC-mødet, fremsatte den israelske regeringschef en udtalelse, hvori han bl.a. udtalte:

– Jeg er partner med præsidentens i hans ønske om at fremme freden, og jeg påskønner hans bestræbelser om at opnå dette mål. Jeg er besluttet på, sammen med præsident Obama, at finde veje til at forny fredsforhandlinger. Fred er af livsvigtig interesse for os alle.

Obama fik også ovationer fra den store forsamling, da han i sin tale udtrykkeligt henviste til nødvendigheden af, at Hamas retter sig efter den såkaldte “Kvartet”s principper, efter at Hamas fornylig indgik en aftale med Fatah om at oprette en palestinensisk national enhedsregering – en etablering som Obama betegnede som “en enorm forhindring for fred”.

– Intet land kan forventes at forhandle med en terrorist-orgnisation, der hart tilsværget dets ødelæggelse, sagde Obama.

Netanyahu og hans følge i Washington var ikke de eneste, som spændt havde afventet Obamas tale. Mange israelske politikere, på højre- såvel som venstre-fløjen, udtalte sig kort efter, at Obama havde afslutte sin tale.

Undervisningsminister Gideon Sa’ar hilste Obamas præcisering velkommen og sagde, at “skønt ændringen i retorikken hovedsagelig var semantisk, er den bedre for os, for den vil bidrage til at undgå misforståelser med vores naboer”.

Den israelske opposition advarede Netanyahu om ikke at forspilde chancen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Obama har tilbudt Netanyahu en gylden mulighed – han må ikke bortøde den, det er i Israels bedste interesse, siger knessetmedlem Isa’ac Herzog fra Arbejderpartiet.

Oppositionslederen, formanden for Kadima-partiet, Tzipi Livni, siger:

– Israel må lede i partnerskab med USA. Verden ser frem til USA’s forhold til Israel, så budskabet fra Washington i disse dage er meget vigtigt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: