Symbolet er død – men Jihad lever stadig

Selv om Osama bin Laden er død, så ændrer det ikke noget for truslen mod Israel og andre lande. – Det morderiske, fanatiske islam er der stadigvæk, med eller uden Bin Laden, skriver den israelske politiske kommentator Ron Ben-Yshai i bladet ”Yediot Aharonot”.
– Attentatet mod Osama Bin Laden har mest symbolsk værdi og vil ikke bringe en afslutning på terroristaktiviteter, der er inspireret af det globale Jihads fanatiske teologi, som Bin Laden bidrog til at udforme og skabe i sin rolle som al-Qaedas leder, hedder det i artiklen.
Mordet vil ikke forhindre terrorangreb, som vil hævne drabet af ærketerroristen. Men det er lykkedes USA at genopbygge dets globale image, omend blot svagt. Amerikanere føler sig bedre tilpas i dag – og det er det, det drejer sig om.
Ifølge Ben-Yshai ligner drabet af Bin Laden mere et attentat mod en åndelig leder end en terroristanfører. Drabet af Sheik Ahmed Yassin i Gaza havde en lignende virkning og var et stort slag mod Hamas.
Grupper, der er officielt tilknyttet al-Qaeda, er magtfulde og omfatter mange aktivister, åndelige ledere og erfarne operationschefer med stor prestige. De vil fortsat operere, som de gjorde det i Bin Laden-æraen.
– Men vi må også tænke på opstandene i den arabiske verden, og at arabiske regimers evne til at bekæmpe disse grupper er aftagende, mener han.

Forsegl grænserne

Ben Ishai fremhæver, at udviklingen kræver, at Israel forsegler sine grænser og fortsætter med at identificere Globale Jihad-grupper, som ønsker at ramme Israel.
– Vi må være meget forsigtige, når vi rejser udenlands, særlig i Middelhavs-regionen, skriver han. Drabet af Bin Laden er utvivlsomt et alvorligt demoraliserende slag mod Globalsk Jihad – men det fanatiske, morderiske islam er der stadig, med eller uden Bin Laden. Han vil sikkert blive efterfulgt af sin næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri, som vil fortsætte med hans ideologiske principper og instruktioner til hans tilhængere, via al-Jazeera.

Hamas fordømmer

Hamas-styret i Gaza-striben fordømmer drabet på Bin Laden, der betegnes som ”en hellig kriger”. Lederen af Hamas, Ismail Hanyieh, siger, at Hamas opfatter det som en fortsættelse af amerikansk politik baseret på undertrykkelse og udgydelse af muslimsk og arabisk blod.
Ifølge amerikanske kilder har Saudi-Arabien, hvor Bin Laden er født, afvist at begrave ham.