Gaza oplever økonomisk opsving – mens hjælpe-flotille er på vej dertil

Mens pro-palestinensiske aktivister gør klar til, at en ny hjælpe-flotille omfattende omkring 10 skibe skal sejle til Gaza-striben, oplyses derfra, at området nu oplever et reelt økonomisk opsving.
Oplysningerne om et mini-“boom” i Gaza må imidlertid nok tages med et vist forbehold – nogle iagttagere ønsker, at situationen i Gaza skal se bedre ud end den virkelig er, mens andre siger, at de positive nyheder er “manipulerede”.

Ifølge oplysninger idag i “New York Times” er situationen blevet væsentligt bedre i det sidste år.

Bladet citerer en fremtrædende indbygger i Gaza, Jamal El-Khoudary, for følgende udtalelse:

– Belejringen af varer er nu 60-70 procent ovre, siger El-Khoudry, der er formand for bestyrelsen af Det islamiske Universitet, og som har ledet Gazas Folkekomite mod Belejringen.

Hamas’ økonomiminister, Ala al-Rafati, siger til bladet, at henved 1000 fabrikker er igang, at han anslår, at arbejdsløsheden ikke er højere end 25 procent, og at Gaza bys kommune nu har iværksat 12 projekter heriblandt for vejbyggeri, udgravning af brønde og haveanlæg.

Om sundhedssituationen siger en embedsmand i WHO (Verdens Sundhedsorganisation), Mahmoud Daher:

– Vi har 100 procent vaccination, ingen polio, mæslinger, difteritis eller AIDS – og vi har aldrig haft noget udbrud af kolera.

Videre hedder det i artiklen, at hele Gazas 1.6 millioner store befolkning kan skrive og læse, at der er relativ lav spædbørnsdødelighed, og at sundhedstilstanden er bedre end i størstedelen af lande i udvikling. .


Artiklen fortsætter efter annoncen:På plussiden står også, at der snart skal åbnes to luksushoteller, at der ses nye biler overalt, at et nyt indkøbscenter – med rulletrapper importeret fra Israel – skal indvies i næste måned, og at hundreder af boliger og over 20 skoler er under opførelse. En Hamas-drevet farm, opført hvor der engang var en jødisk bosættelse, producerer frugt i stort omfang.

På minussiden står, at tre-fjerdedele af befolkningen er afhængig af levnedsmiddelhjælp, at tusinder af boliger ødelagt under Israels krig mod Hamas for 2 1/2 år siden ikke er blevet genopbygget, at hospitaler har aflyst elektive operationer på grund af mangel på forsyninger, og at elektricitetsforsyningen er irregulær.

Tunnellerne
Tunnellerne mellem Gaza og Egypten, tidligere anvendt til indsmugling af forbrugergoder, bruges nu næsten helt til indførsel af byggematerialer. Sække med cement og grus smugles nu gennem tunnellerne i dobbeltskift, nat og dag – omkring 3000 tons daglig.En entreprenør ved navn Mahmoud Mohammad importerer stålstænger gennem tunnellerne til brug ved opførelse af en ny restaurant. En anden enreprenør ved navn Amer Selmi er ved at bygge en bryllupsbygning i tre etager. De fleste af materialerne til dette kommer gennem tunnellerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Arkitekt Karim Gharbawi har 10 projekter igang, alle beboelsesjendomme på 8-9 etager. Han siger, at næsten ingen ingeniør- og design-firmaer i Gaza havde arbejde for to år siden , men at der nu er 130 sådanne firmer, der alle er i arbejde.