Idag 5 år siden kidnapning af Shalit – Røde Kors spørger: “er han i live?”

Det er idag 5 års dagen for kidnapningen af den israelske soldat, Gilad Shalit, og Røde Kors, der er forment adgang til at besøge ham, siger nu, at da der ikke har været tegn på liv fra ham i næsten to år, kræver Røde Kors, at Hamas beviser, at han er i live.Denne udtalelse er fremsat af generaldirektøren for Det internationale Røde Kors, Yves Dacord, som videre siger:

– Ifølge international humanitær lov har Shalits familie ret til at have kontakt med ham. Det fuldstændige fravær af oplysninger om ham er helt uakceptabelt. Hamas er forpligtet til at beskytte hans liv, behandle ham humant og lade ham have kontakt med sin familie.

Fem års dagen for bortførelsen af Shalit markeres på forskellig vis verden over. Forhandlingerne om en krigsfangeudveksling med denne ene soldat mod en mulig frisættelse af 1000 palestinensere i israelsk fangenskab er forlængst brudt sammen, og der er intet tegn på, at de vil blive genoptaget.

Imens vansmægter den kidnappede unge mand, hvis skæbne man intet ved om i Israel, i et fængsel et ukendt sted i Gaza-striben. Han var 19 år gammel, da en palestinensisk gruppe fra Gaza tog ind på israelsk område, pågreb denne soldat og tvang ham ind i Gaza. Sidste gang han viste, at han er i live var ved en palestinensisk TV-optagelse af ham, der – siddende i uniform ved et bord – sendte en hilsen til sine pårørende i Israel.

Siden da – en tordnende tavshed.

I de forløbne år er der udfoldet store bestræbelser verden over på at få ham fri – der har bl.a. været en appel i Norge med mange tusind underskrifter – men der er intet konkret sket.

Hamas har berøvet Gilad Shalit hans ungdom og måske også hans helbred. Han er nu 24 år, og hans eneste forseelse – set med ekstremistiske palestinenseres øjne – er, at han tjenstgjorde i den israelske hær.

Ved afvisningen af Røde Kors’ anmodning sagde en talsmand for Hamas, Ismail Radwan, at “Røde Kors skulle have talt om 7000 palestinensiske fangers lidelser i Israel”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



En anden Hamas-talsmand, Sami Abu Zuhri, sagde:

– Røde Kors bør ikke blive involveret i israelske sikkerhedskneb, der går ud på nå Shalit. Det skulle indtage en stilling, som resulterer i afslutningen af palestinensiske fangers lidelser.

Gilad Shalits familie siger efter Hamas’ afvisning af Røde Kors, at denne humanitære organisation bør være meget stærkere over for Hamas.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi kræver, at Røde Kors’ fremgangsmåde bliver mere aktiv og beslutsom, siger den kidnapppede soldats far, Noam Shalit. Det skulle skaffe et livstegn fra Gilad. Røde Kors har ikke fordømt Hamas for dets forbrydelse mod Gilad. Røde Kors har været en total fiasko i denne sag.

Frankrig: “Vi svigter ham ikke”
Udover at være israeler har Gilad Shalit fransk statsborgerskab. Frankrigs udenrigsminister, Allain Juppe, har på fem årsdagen for soldatens kidnapning udtalt, at Frakrig arbejder utrætteligt sammen med dets partnere på at få ham fri.

– Frankrig svigter ikke Gilad Shalit, hvis fængselsforhold krænker international lovs grundlæggende principper, siger Juppe.

EU opfordrer Hamas til “omgående at løslade Shalit”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



– Vi er dybt bekymrede over Gilad Shalits skæbne, hedder det i en udtalelse fra EU.

Også FN har med en udtalelse af generalsekretær Ban Ki-moon opfordret til en øjeblikkelig frisættelse af den bortførte soldat.

– Vi støtter afslutningen af forhandlingsbetræbelserne for at få ham på fri fod, siger FN-chefen.

Netanyahu: Slut med privilegierne
Som reaktion på Hamas’ afvisning af Røde Kors’ anmodning om at besøge Gilad Shalit har statsminister Binyamin Netanyahu nu inddraget tilladelsen til. at palestinensiske fanger kan fortsættte deres universitetsstudier under deres fængselsophold.

– Det er slut med de overdrevent gode forhold for disse fanger, sagde Netanyahu.

Ifølge den israelske regeringschef vil der nu blive taget “et antal skridt”, og han gav som eksempel, at han ville standse “den absurde praksis at tillade mordere i fængsel at få avancerede akademiske grader”.

– Der bliver ikke flere mastergrader for mordere eller terror-doktorgrader – festen er forbi, sagde Ntenayhua.