Israelsk opfindelse: en “seende” stok giver håb til blinde

Midt i højsommeren kommer en solstrålehistorie fra Jerusalem – en israelsk opfindelse af en “seende” stok, der giver håb til blinde i deres mørke.Opfindelsen er gjort af videnskabsmænd på Det hebraiske Universitet i Jerusalem og udviklet af universitetets “Yissum” Center for Anvendt Forskning. Foregangsmanden er dr. Amir Amedi fra universitetets Institut for Medicinsk Forskning.

Amedi har lavet et elektronisk apparat, som kan sættes på en spadserestok. Det udsender en stråle mod genstande nær brugeren og tilbagesender visuelle informationer til denne person via en blid vibrering – ligesom på en mobiltelefon.

“Yissum” har patent på opfindelsen og er nu interesseret i at finde udenlandske partnere med henblik på et verdensomfattende salg af letvægts-apparatet, der er på størrelse med en mobiltelefon, og hvis pris er ca. 100 dollars.

Apparatet er udstyret med sensorer, som anslår afstanden mellem brugeren og genstande, apparatet peger imod. Det gør det muligt for den blinde at vurdere højden af og afstanden til forskellige genstande så han/hun kan navigere sikkert. Det kan bruges i 12 timer, inden det skal oplades.

Ulig den blindes almindelige hvide stok, som blot kan give brugeren oplysning om genstande på en meters afstand, kan det nye apparat fungere over en meget kortere afstand og indtil en længde af 10 meter.

Ifølge “Yissum” er der 40 millioner blinde i verden, hvortil kommer et langt større antal svagtseende.

– De vil kunne få en bedre livskvalitet med denne opfindelse, siger “Yissum”s administrerende direktør, Ya’acov Michlin.