Israeler kandidat til chefposten i Den internationale Valutafond

En særdeles kompetent israelsk økonom har meldt sig på banen som kandidat til chefposten for Den internationale Valutafond (International Monetary Fund), som er blevet ledig, efter at den hidtidige chef, franskmanden Dominque Strauss-Kahn, trak sig tibage efter at være blevet arresteret for en anklage om voldtægt mod en hotelstuepige i New York.Israeleren er Nationalbankdirektør Stanley Fischer, 67, som efter seks år på denne post – hvorunder Israels økonomi har haft et stort opsving – mener, at tiden er inde til at ansøge om at overtage den eftertragtede stilling som administrerende direktør for IMF.

Han er i skarp konkurrence med den franske finansminister Christine Lagarde og direktøren for Mexicos Centralbank, Augustin Carstens.

Allerede den 30. juni udløber fristen for at besætte stillingen. Afgørelsen vil blive truffet af Valutafondens 187 medlemslande.

Christine Lagarde menes at være topkandidaten, Hun er højt anset for hendes forhandlingsevner og nyder stærk støtte fra Tyskland, hvor hun har et nært samarbejde med finansminister Wolfgang Schaeuble. Det at hun er kvinde vil måske kunne bidrage til at genoprette IMF’s omdømme efter Strauss-Kahns nedtur.

Stanley Fischer er “den sorte hest” i denne konkurrence. Han har i syv år været første vicedirektør for IMF og kender organisationen godt.

– Det er på grund af denne erfaring, at jeg besluttede at indgive mit kandidatur, siger Fischer. En ekstaordinær og uplanlagt mulighed har vist sig – nok en der ikke vil komme igen.

Fischers karriere
Stanley Fischer har haft en højt anerkendt akademisk karriere, før han trådte ind i offentlig tjeneste. Han har skrevet talrige økonomiske lærebøger og har været leder af den økonomiske afdeling på Massachusetts Institute of Technology (MIT). Han har været cheføkonom i Verdensbanken fra 1988 til 1990. I den private sektor har han fået erfaring som viceformand for “Citigroup” fra 2002 indtil 2005, da han blev leder af Israels Nationalbank.

– På basis af hans kvalifikationer er han på højde med begge de andre kandidater, siger cheføkonom Carl B. Weinberg, fra “High Frequency Economics” i Valhalla, New York. Det arbejde han har gjort med at stabilisere Israels økonomi og priserne i landet opfattes som en lærebog i valutapolitik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Formidable forhindringer
Forhindringerne for hans kandidatur er imidlertid formidable. Hvad hans alder angår, er han som 67-årig to år ældre end aldersgrænsen for denne chefstilling, hvilket indebærer, at de 187 medlemslande må foretage en ændring af IMF-reglerne. Hertil kommer statsborgerskabet. Fischer . der er født i det nordlige Rhodesia (nu Zambia), er såvel amerikansk som israelsk statsborger. Hans amerikanske baggrund kan blive et problem, idet USA plejer at levere overhovedet for Verdensbanken, mens lederen af IMF kommer fra Europa.

I et rundspørge blandt økonomer foretaget af Reuters er Fischer blevet udpeget som den, der er bedst egnet til at lede IMF.

– Stan Fischer vill kunne blive en fremragende leder af IMF, men på dette sene stade har han ikke nok støtte til dette, siger økonomen Nouriel Roubini.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stanley Fischer er af natur en forsigtig person, og han ville ikke have fremsat sit kandidatur i sidste øjeblik, hvis ikke han havde fået en klar antydning fra en fremtrædende amerikansk embedsmand om, at han har en chance for at vinde, selv om han ikke er favoritkandidaten.

Araberne
Hvad de arabiske lande angår, menes de at ville modsætte sig, at en israeler får denne topstilling.

Stanley Fischer har imidlertid fået en overraskende fortaler. Den palestinensiske statsminister, Salam Fayyad, siger, at Fischer vil kunne blive en stor chef for IMF, og at han er “et fremragende menneske”.

Den palestinensiske Myndighed (PA) deltager ikke i udvælgelsesprocessen, men Fayyad siger, at hvis han kunne vælge, ville han afgive sin stemme for Fischer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fayyad, der er uddannet som økonom i USA og tidligere har virket inden for IMF, siger, at han har kendt Fischer i 20 år, siden de arbejdede sammen i IMF.

Israels finansminister, Yuval Steinitz, udtalte kort efter at Fischer havde fremsat sit kandidatur:

– Rollen som IMF-chef passer professor Fischer som en handske. På de ene side ville vi være glade over at se ham fortsætte i hans nuværende stilling, men på den anden side er der ingen tvivl om, at hans kandidatur for denne prestigefyldte stilling er en ære for staten Israel og dets økonomi.