Israelske oppositionspartier går ind for palestinensisk stat

Israelske oppositionspartier og en række fredsorganisationer vil imorgen demonstrere på Rabin Pladsen i Tel Aviv som støtte for oprettelse af en palestinensisk stat og imod regeringens og statsminister Binyamin Netanyahus afvisning af at anerkende, at dette er en livsvigtig israelsk interesse, siger en talsmand for demonstranterne.Talsmanden, Roy Yellin, siger til Deres korrespondent, at demonstrationen blev organiseret, efter at Netanyahu i sin tale til Kongressen og på sine politiske møder i USA afstod fra at udtale sig om dannelsen af en palestinensisk stat ved Israels side.

Datoen for demonstrationen markerer årsdagen for 6-dags krigens udbrud i 1967 og den påfølgende israelske besættelse. Den skal ses i lyset af en afstemning om en palestinensisk statsdannelse i FN’s Generalforsamling til september.

Den israelske offentlighed er ved annoncer i dagspressen blevet opfordret til at deltage i demonstrationen. Blandt annoncens underskrivere af kunstnere, intellektuelle og akademikere er forfatterne Amos Oz og Sami Michael, dramatikeren Yehoshua Sobol og Batsheva Danse-Selskabets kunstneriske chef, Ohad Naharin.

Demonstrationen, der begynder lørdag kl. 19.30, er bl.a. organiseret af “Fred Nu”-bevægelsen, Meretz-partiet, Hadash-partiet, Arbejderpartiet, Det nationale Venstre, “Fred NGO Forum”, “Combatants for Peace” og “Gush Shalom”.

Demonstranterne skal efter planen marchere fra Rabin-pladsen gennem det centrale Tel Aviv til pladsen foran Tel Aviv Museet.

Talsmand Yellin siger, at antallet af demonstranter ventes at være 25.000, og at der ikke vil være nogen deltagelse fra udlandet.

– Vi har imidlertid modtaget anerkendende udtalelser fra forskellige lande, men ikke finansiel støtte, siger han.