Nakskov får ny chance

Frelsens Hær fortsætter selv projektet ”Grib chancen”, selv om kommunen må springe fra.Det fælles social-psykiatriske projekt ”Grib chancen” mellem Lolland Kommune og Frelsens Hær i Nakskov er officielt slut efter tre et halvt år.

Magnus og Petura Haraldsen er henholdsvis forstander på værestedet og herberget ”Havnen” og familiekonsulent i Frelsens Hær i Nakskov.

– Men i Frelsens Hær fortsætter vi, erklærer Magnus og Petura Haraldsen, der har oplevet forløbet med både brugerne og de kommunale sagsbehandlere meget frugtbart, og derfor ikke er til at stoppe.
Frelsens Hær har overtaget den bus, der blev købt til projektet. Det gør det muligt at fortsætte indsatsen.

Hårdt at ændre vaner

Cirka 30 brugere har været tilknyttet projektet, som sundhedsstyrelsen har støttet med 2.455.000 kroner.
– Mange har flyttet sig, og er kommet videre, siger Magnus om de meget sårbare mennesker, der har ”grebet chancen” for hjælp.
”Den rullende café” har været bemandet med socialrådgiver og projektleder fra Lolland Kommune Benno Frølund og Petura Haraldsen, der er sygeplejerske.
Petura fortæller, at det er hårdt arbejde at ændre indgroede vaner.
– Det sker med små skridt, oplever hun.
– Hver torsdag serverer vi sund mad i Havnen, og tager brugerne med i idrætscentret, som vi låner gratis, uddyber Magnus om nogle af de værktøjer, der benyttes i projektet.
Helt afgørende er den såkaldte samtalemetode ”Du bestemmer”, der sikrer at brugeren selv er i trit med sin proces.
Den metode bruges især i samtalecaféen, og hele personalet er uddannet i den, hvilket fremtidssikrer projektet, når lederne til september rejser til Norge.

Grib chancen for parløb

Frelsens Hærs virksomhed var midt i 1990’erne så beskeden i Nakskov, at en fortsat korpsvirksomhed var til alvorlig overvejelse hos Frelsens Hærs ledelse.
På kommunens opfordring blev flere initiativer dog sat i værk, bl.a. herberget og værestedet ”Havnen”, samt genbrugscentret, som Magnus både var med til at etablere og lede indtil for to år siden.
– Vi har hele tiden haft et rigtig godt samarbejde med kommunen. Det var også dem, der opfordrede os til at være med i projekt ”Grib chancen”, siger Magnus, der regner med et fortsat tæt samspil.
– Det projekt har også været meget berigende for os som ledere, siger han med indbygget opfordring til andre menigheder om at kaste sig ud i tilsvarende muligheder – at gribe chancen om man vil – når et godt projekt dukker op.
Levi/Henri.