Politikere vil nu til at kontrollere trossamfund

Statens skal opkræve medlemsbidrag, foreslår SF.Et flertal i Folketinget vil nu øge kontrollen med de 244 godkendte trossamfund og menigheder i Danmark og stille krav om åbne regnskaber.

SFs kirkeordfører Pernille Vigsø Bagge ønsker mere kontrol med trossamfund.

SFs kirkepolitiske ordfører, Pernille Vigsø Bagge, der selv er sognepræst, mener, at staten også skal til at opkræve medlemsbidrag for de mange trossamfund, ligesom staten nu opkræver kirkeskat.
– De godkendte trossamfund får et skattefradrag af staten, men kører ellers deres eget løb. Hvis staten i stedet opkrævede medlemsbidrag, kunne vi kræve at se åbne regnskaber lige som i Folkekirken, siger Pernille Vigsø Bagge (SF) til Jyllands Posten, som havde en større reportage lørdag.
Formålet med kontrollen skulle bl.a. være at modvirke støtte til terrorisme:
– Det vil sikre, at pengene ikke går til terrorstøtte eller forhold, der ikke har med religion eller trossamfundet at gøre, siger SFs ordfører.
Forslaget retter sig altså i første omgang især imod muslimerne, og Dansk Folkepartis kirkeordfører Jesper Langballe er da også parat til at ”kulegrave hele området”.
Men også Socialdemokraterne, De Radikale, Enhedslisten og Venstre går ind for ”åbenhed om trossamfundenes økonomi og et skærpet tilsyn med, om de lever op til de kriterier, som de er blevet godkendt ud fra”.
Socialdemokraternes kirkeordfører Karen J. Klint vil have en særlig ”forfatning” for de godkendte trossamfund.
Hun ønsker også, at det bliver præciseret, at medlemmerne kan melde sig ud og evt. skifte religion.
De godkendte trossamfund er i dag bl.a. undtaget fra fondsloven, og der er ingen lovhjemmel, som giver det offentlige eller private bidragydere mulighed for at se, hvad et trossamfunds penge anvendes til.
Det skete oprindeligt for at sikre religionsfriheden, men professor i ret, religion og samfund på Roskilde Universitet, Lisbet Christoffersen ser det som et ”retspolitisk problem”.

Konservative advarer

Men de Konservatives kirkeordfører Charlotte Dyremose advarer mod at rode med religionsfriheden i Danmark.
Hun mener blot, der bør være den samme åbenhed, som i en håndboldklub eller en forening.
Kristendemokraterne vil ikke være med til at gribe ind i religions- og foreningsfriheden.
– Der er en ubehagelig undertone i det forslag, siger Per Ørum Jørgensen.
Henri.