Teltby i protest mod boligpriser

Tel Aviv, der har tilnavnet “den hvide by”, er blevet endnu hvidere, efter at en gruppe unge mennesker har rejst omkring 40 telte på den fashionable Rothschild Boulevard midt i byen som en protestaktion mod skyhøje boligpriser.Aktionen ventes at ville blive landsomfattende, idet der nu planlægges tilsvarende tiltag i en række byer i Israel. Der er allerede opstået en lille teltby i Jerusalem. Andre byer der er på tale er Kiryat Shmona i det nordlige Israel og Beersheba i Negevørkenen., og Netania og Kfar Saba midt i landet. Den har støtte af Den nationale Studenterforening – og tilmed af statsminister Binyamin Netanyahu.

De unge mennesker protesterer imod manglen på boliger, de har råd til at betale for, og selve boligpriserne. Organisatorerne af aktionen i Tel Aviv har opfordret myndighederne til at virke for lavere boligpriser. Mange af demonstranterne er unge forældre, der har deres børn med sig.

Et stort antal af byens indbyggere har i weekenden besøgt teltbyen for at give udtryk for deres sympati. Blandt gæsterne var Tel Avis borgmester Ron Huldai, der blev mødt med fy-råb, og tidligere socialminister Isa’ac Herzog (Arbejderpartiet), som blev budt velkommen..

Netanyahu har reageret ved at indbyde teltby-folkene til at komme til Jerusalem og “hjælpe ham med at få vedtaget boligreformer”. Han har i en udtalelses sagt, at udbuddet af boliger ikke svarer til efterspørgslen på grund af et “skandaløst bureaukrati, der har fået boligmarkedet til at gå i stå”. Statsminisrer sagde videre, at regeringen ville tage fat på sagen.

Demonstranterne afviser at leve i f. eks. byen Ashkelon 50 km borte, hvor boligpriserne er lavere end i Tel Aviv, fordi – siger de – man kan ikke tage frem og tilbage mellem Ashkelon og Tel Aviv hver dag, fordi den offentlige transport er ringe.

Protestaktionen blev startet for nogle dage siden af en 25-årig kvinde ved navn Daphni Leef, som oprettede en “Facebook”-side, hvor hun opfordrede ligesindede til at opslå telt på Rothschild Boulevard.

– Jeg ser ingen grund til, at jeg skal betale over halvdelen af min indtægt på husleje. Jeg er ung, uden børn, jeg arbejder fem-dage om ugen – og har alligevel ikke råd til at betale husleje, siger hun.

De næste dage vil vise, hvor meget teltby-revolutionen vil gribe om sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen: