300.000 deltog i Israels største protest-demonstration

Over 300.000 israelere deltog lørdag aften i den største protest-demonstration i Israels historie, omfattende 280.000 i Tel Aviv, 30.000 i Jerusalem og resten i byer rundt om i landet.Det var tredje gang, demonstranterne var på gaden en weekend. Deres ledelse har tilsagt, at hvis regeringen ikke tager konkret hensyn til denne masse-protest, vil de afholde en endnu større aktion på næste lørdag.

– Vi kræver social retfærdighed, råbte deltagerne i Tel Aviv, da de marcherede fra pladsen foran Habima Teatret til Kaplan Street, gennem en del af byen. Mange af dem var unge mødre, som skubbede deres barnevogne foran sig. Andre bar store plakater, hvoraf en havde teksten: “Gå af – Egypten er her”.

Den aktion, der begyndte for nogle uger siden i Tel Aviv som en kamp imod himmelhøje boligpriser, som unge mennesker ikke har råd til, har i den forløbne tid udviklet sig til middelklassens krav om forbedrede forhold på flere andre områder, herunder nedsat MOMS og indirekte skatter på en række forbrugsgoder. Fra at være en demonstation mod boligpriser har der udviklet sig en protestbevægelse af stort omfang. Teltbyer med unge demonstranter er sprunget op midt i mange israelske byer og protesterne har haft en snebolds-virkning.

På en en tribune i Tel Aviv underholdt nogle af Israels mest populære kvindelige sangere som Yehudit Ravitz og Rita og den mandlige sanger, Shlomi Artzi. Der blev talt af bl.a. studenterlederen Itzik Shmuli, som sagde: “Aldrig før i Israels historie er så mange kommet sammen for at ændre fremtiden. Vi har magten til en ændring. Poitikerne er skræmt. Hr. statsminister, vi skammer os ikke ved at sige åbenlyst: ‘det vi har idag, er ikke nok’.”

Der blev også talt af initiativtageren til denne folkebevægelse, den 26-årige Daphni Leef,som fikden tusindtallige mennskeskare til at klappe taktfat efter at hun havde fremsat en række krav til regeringen.

En anden taler vakte munterhed, da han sagde: “Vi er hverken højre- eller venstre-drejede, bare fattige”.

En tidligere leder af statsministeriets bureau, Shimon Sheves, sagde “Den eneste mening med dene protest er at regeringen svigtede med sit virke. Vi er en demokratisk stat. Protesten vil bane vej for et nyt parti”.

Spørgsmålet melder sig nu, om denne massebevægelse vil blive politisk, med et nyt parti. Der er halvandet år til det næste knessetvalg, og statsminister Binyamin Netanyahu synes at sidde fast i sadlen, med sin store koaltionsregering, hvoraf mange er ministre uden portefølje. Netanyahu har nu udnævnt en komite af sagkyndige, der skal se nærmere på demonstranternes krav og prøve på at finde en løsning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Et af medlmmerne af denne gruppe er kommunikationsminister Moshe Kahlon, der i et interview med Israels Radio siger, at han går ind for skattenedskæring og opløsning af karteller, til fordel for middelklassen.og at “Israel siger, at det har en stærk økonomi , samtidig med at der er store befolkningsgrupper. som ser, at denne økonomiske fremgang ikke når til dem”.