Undskyldning til Norge fra israelsk redaktør

Det er sjældent, at en chefredaktør retter en undskyldning til et helt land, men det er sket idag med en lederartikel i det engelsk-sprogede dagblad “Jerusalem Post”, med overskriften “Apology to Norway” (“Undskyldning til Norge”), og den handler om nogle israelske reaktioner på massemordene i Norge.I samme blad har statssekretær i det norske udenrigsministerium, Espen Barth Eide, skrevet et indlæg, hvori han “udtrykker forundring” over påstande fornylig fremsat i “Jerusalem Post” af de regulære klummeskrivere Barry Rubin, der er professor og sagkyndig i Mellemøst-anliggender, og Caroline B. Glick, som er medredaktør af “Post”.

Eide skriver i sit indlæg, at ungdomslejren på Utoeya, som Anders Behring Breivik angreb, efter Rubins opfarttelse var “beskæftiget med et pro-terrorist program, og at lejren retfærdiggjorde kræfter, som havde begået terorisme mod Israel ved at være fortaler for en afslutning af blokaden af Gaza og anerkendelse af en palestinensisk stat. Det var videre Rubins opfattelse, at Norges Mellemøst-politik skulle lastes for angrebene

Ifølge Eides indlæg skrev Rubin:

– Hvis terroristmord udført af Hamas og islamister ikke standser velmenende fremtidige ledere af Norge i at gøre dem til heroiske “underdogs”, kunne en ond lokal mand tro, at hans terroristhandlinger ville vinde sympati og ændre Europas politik.

Rubin påstod, at dette ville være et eksempel på “Oslo Syndromet”, hvorved man ved at belønne terorister med politisk fremgang fremmer mere terrorisme.

– Norges poitiske stilling er krystalklar, hedder det Eides indlæg… Man kan ikke påstå, at støtte til anerkendelse af en palestinensiskl stat eller en afslutning af blokaden af Gaza, er det samme som at støtte terrorisme. Tanken om at Norge ville tolerere eller fremme terrorisme … er såvel ukorrekt som skuffende. Vi vil fortsat imødegå udtalelser, vi er uenige med, i en ånd af demokratisk tolerance og åbenhed – og vi vil fortsat forsvare “Jerusalem Post” og dets klummeskrivere i at have andre meninger end vores. Men vi kan ikke nægte, at udtalelser som dem jeg har henvist til, har gjort os mismodige, især på indeværende tidspunkt.

Caroline Glick havde i “Jerusalem Post” skrevet en stort opsat artikel under overskriften “Breivik og totalitære demokrater”, hvori det bl.a. hed, at “Breiviks syge sind havde citeret en gruppe konservative tænkere, inklusive hende, for at have influeret på hans tænkning, men at dette ikke på nogen måde falder tilbage på dem”.

I dagens lederartikel skriver redaktøren, efter at have analyseret følgerne af Breiviks massakre og reaktionen i Norge på Rubins og Glicks klummer:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi håber, at det norske folk og regering vil acceptere “Post”s undskyldning og tilgive os for krænkelser og fortræd forårsaget af vores leder og klummeskrivere på dette sensitive tidspunkt.