Kirken er forberedt på terror

Hvis et terrorangreb som det i Norge skulle ramme Danmark, så står Folkekirkens Katastrofeberedskab klar til at tage del i hjælpearbejdet. Hvis en tragedie som den, der udspillede sig i Oslo og på øen Utøya for nylig, rammer Danmark engang i fremtiden, så skal der kun en enkelt telefonopringning til, for at kirken står klar med hjælp til de berørte mennesker.- Vi har hele tiden præster på vagt, siger Laurids Korsgaard, der er formand for de ledende beredskabspræsters Fælles Forum.
Hvis katastrofen rammer, så er det politiet, der sørger for, at regionernes kriseberedskab sætter igang, og det er folkekirken en del af. Typisk bliver der oprettet et krisecenter tæt på de berørte, og det er så her, præsterne i katastrofeberedskabet kommer for at hjælpe de berørte, de pårørende og også redningspersonalet.

Sjælesorg

Katastrofeberedskabets opgave er ikke anderledes end den enkelte sognepræsts opgave. Men beredskabet tager over, når opgaven eller ulykken har et omfang, som det enkelte sogn og dets præst.
– Vores arbejde handler om sjælesorg. Altså at lægge øre til sorgen, der kommer ovenpå katastrofen og forkynde Guds trøst til dem, siger Laurids Korsgaard.
Kirkens kriseberedskab har været aktiveret adskillige gange i løbet de 20 år, det har eksisteret. For eksempel var der hurtigt præster på pletten efter ulykken på Roskilde Festivalen i 2000, hvor ni personer døde foran Orange Scene. Beredskabets præster var også klar til at hjælpe efter tsunamien i 2004, hvor 46 danskere mistede livet.
Det var efter brandkatastrofen på Scadinavien Star i 1990, hvor præster også blev tilkaldt, at kirken bestemte, at der var brug for et fast beredskab, der kunne kaldes ud når som helst.
Det blev hurtigt etableret, men selvom kirken har haft sit katastrofeberedskab i 20 år, så er der ikke mange, der kender til det.
– Det er fordi, vi ikke synes, at kirken skal profilere sig på det. Det ville være usmageligt. Men vi er her, og vi er klar, hvis der skulle ske noget, siger Laurids Korsgaard.

En reel trussel

Laurids Korsgaard forsikrer om, at kirkens beredskab er helt bevidste om den terrortrussel, der er mod Danmark. Men det får dem ikke til at ryste på hånden.
– Vores sidste prøvealarmering viste, at vi har præster på banen med det samme, siger Laurids Korsgaard.
– Vores præster er klar til at håndtere det. Jeg er helt tryg ved, at vi også kan klare det, hvis der skete noget så frygteligt, som det i Norge.