Kristne i Irak får mere sikkerhed

Flere steder i Irak bliver kristne forfulgt. Derfor er en ny kirke og et boligkompleks blevet bygget i Kirkuk, så kristne kan få en mere sikker hverdag.
Siden 2003, hvor USA invaderede Irak, er der nu åbnet en ny kristen kirke i en fattig kristen bydel i den nordlige del af Kirkuk. Kirken er bygget i dette multietniske og multireligiøse område på trods af et stort mandefald af kristne samt angreb og trusler fra Al-Qaeda.

Mange kristne i Irak søger til byen Kirkuk, hvor en kirke og et boligkompleks er opført for at give dem mere tryghed.

– At isolere sig er en langsom død, så vi håber derfor, at kristne og muslimer kan leve sammen for at få et retfærdigt land og en by fuld af sikkerhed, stabilitet og værdighed, siger ærkebiskoppen Louis Sako til nyhedsbureauet AFP.
Til åbningsceremonien af kirken gjorde han det klart over for en menighed af 300, at kristne og muslimer har ”brug for hinanden”.
Før Saddam Hussein blev hængt i 2003, faldt antallet af kristne i Irak fra et sted mellem 800.000 og 1,2 millioner til 400.000. De fleste af dem bor i Kirkuk.

By med mere sikkerhed

Sammen med den nye kirke er der også blevet bygget et boligkompleks. Her bor der 200 kristne familier, som har forladt andre byer til fordel for Kirkuk.
– Jeg forlod Baghdad sidste år til fordel for Kirkuk af sikkerhedsmæssige grunde, og fordi jeg har venner og bekendte her. Det er som en gave fra Gud at bo i dette boligkompleks, en gave der gør det muligt at forblive i Irak, dø her og blive begravet her, siger den 55-årige daglejer Saad Issa Rowi.
Kirken er bygget på et stykke land, der er doneret af den irakiske regering. Præsidenten Jalal Talabani gav 10.000 dollars til projektet. Han mener, Kirkuk er et sikkert sted at bo med mindre vold og gode faciliteter.

Kristne bliver forfulgt

Kristne bliver ofte forfulgt af Al-Qaeda. Den 31. oktober 2011 blev 44 troende, to præster og syv sikkerhedsvagter dræbt. Det var det værste angreb på kristne i Irak siden 2003. Dette er en af årsagerne til, at kristne er flygtet til Kirkuk.
– At bygge denne kirke er et budskab til alle lande og alle, der har en dagsorden: lad være med at forfølge os, men lad os bygge vores kirker i fred, siger Emad Yelda, der repræsenterer Iraks Assyriske Kristne.
Hassan Toran, som er chef for Kirkuks byråd siger, at den lokale regering støtter op om opførelsen af kirken og boligkomlekset både økonimisk og moralsk.