Bøn er mere end vi kan forestille os

Psykologen David Benner har skrevet en bog om, hvordan bøn kan blive en livsindstilling.David Benner hævder i sin nye bog, at betydningsfuld bøn ikke kræver anstrengende koncentration eller begrænsning af vores fantasi.
Der er mange bøger, der handler om bøn og om, hvordan vi skal bede. David Benner forklarer os i sin nye bog, at vi lægger for meget vægt på ord og mister en vigtig ting, nemlig den tilfredsstillende del af kommunikationen med Gud. Ord er vigtige i bøn, men hvis vi ikke kommer videre, bliver vores vandring med Gud kedelig og ufrugtbar. Vores tid med Gud kan komme til at føles mere som disciplin end som en meningsfuld oplevelse med liv og kreativitet.

Når de fleste mennesker tænker på et liv i Guds nærvær, forestiller de sig munke og nonner, som lever adskilt fra verden. At bruge al sin tid med Gud lyder helt umuligt i vores travle samfund, og vi er ikke alle så åndelige som nogle af dem i kirken, der bruger to timer om dagen på at bede. Hvis vi kan finde mere tid til bøn, finder vi også ud af, hvor tit vores tanker lige pludselig kan vandre midt i, at vi beder!
David Benner siger ikke, at vi er nødt til at bo i en kloster for at opleve et rigt bønsliv. Hans forslag til bøn kan fx være, at man beder, mens man vasker op, arbejder i haven eller sidder i bussen eller i sin bil. Han kommer også med en god forklaring på, hvorfor vores tanker tit kan vandre, mens vi er ved at bede.

Lectio divina og de fire klassiske trin

At åbne sig for Gud handler om en form for bøn, som hedder lectio divina, og som hjælper os til at udleve forskellige aspekter af vores bønsliv. Den består af nogle klassiske trin, som han kalder: Bøn som
– opmærksomhed,
– undren,
– gensvar, og
– væren.
Første trin er bøn som opmærksomhed. I dette trin venter vi længselsfuldt på at høre Guds stemme gennem bibellæsning eller et ord fra Helligånden. Her kombinerer vi både hjernen og hjertet. Vores tanker er ikke bare analytiske, men meditative.
I bøn som undren reflekterer vi over Guds herlighed. Vi mediterer over det, der berører os. Vi deler vores tanker med Gud og venter så på hans svar til os.
Det tredje trin er bøn som gensvar. Efter at Gud har berørt os, ønsker vi at være lydhøre over for ham gennem bøn eller ved at udføre den opgave, Gud har pålagt os. Det kan fx være at skrive et brev til nogen, som Gud har lagt på vores hjerte.
Det sidste trin hedder bøn som væren. Den del kan komme naturligt som resultat af de andre trin. Her er ord ikke nødvendige. I den del hviler vi bare i Guds nærvær. Det er faktisk bogens formål. Stilhed bliver tit overset i bøn. Det er den del, man betragter som spildt tid, men det er her, hvor man kommunikerer med Gud hjerte til hjerte, og Gud forvandler os.

Bogen er for den, der vil komme videre i sin vandring med Gud. Det kunne også være en rigtig god ide for en præst at arbejde med flere af aspekterne og gøre brug af dem i sin gudstjeneste.
Alle trin har så mange varianter, at der ikke er grænser for kreativiteten. David Benner har beskæftiget sig grundigt nok med emnet til, at selv den kristen, der har vandret med Gud længe, kunne lære af hans indsigter. Ligesom andre indholdsrige bøger tager det tid at fordybe sig i den på den rigtige måde. Uanset om man fortrækker at opleve Gud på en traditionel eller en friere måde, kan læseren få meget gavn af denne berigende bog.

David G. Benner:
At åbne sig for Gud
– Lectio divina
som ramme for et liv i bøn
172 sider • 199 kr.
Boedal