Egyptere stormer Israels ambassade

To egyptere er blevet dræbt og ikke færre end 986 sårede ved konfrontationer med politiet, efter at en stor skare af vrede mænd stormede den israelske ambassade i Cairo.Det kom til voldsomme sammenstød mellem demonstranterne og egyptisk politi og israelske ambassade-sikkerhedsfolk. Politiet brugte tåregas og skød i luften for at sprede masserne.

Det lykkedes nogle af angriberne at nå ind i bygningen, hvorfra de kastede dokumenter ud af vinduerne og afbrændte det israelske flag.

Forinden var det lykkedes den israelske ambassadør, Yitzhak Levanon, og hans familie samt omkring 80 ambassadefolk og disses familer at forlade Cairo i to israelske militærfly, der skyndsomt var blevet sendt dertil i en redningsekspedition.

Det natlige drama nåede et højdepunkt, da seks israelske sikkerhedsvagter og ambassadefolk måtte evakuerers af egyptiske commandosoldater og blev kørt til lufthavnen.

De seks mistede ikke fatningen på noget tidspunkt under operationen, oplyser det israelske udenrigsministerium.

Fra Cairo rapporteres, at hundreder af protesterende var i kamp med politiet natten til lørdag. Mange soldater og et stort antal pansrede køretøjer var tilkaldt for at prøve at bekæmpe angrebet.

Det egyptiske indenrigsministerium har erklæret undtagelsestilstand og aflyst ferier hos politiet, oplyser den statslige TV-station. Statsministeren har indkaldt regeringens krise-team for at drøfte situationen.

USA følger med bekymring udviklingen, og præsident Barack Obama siger, at den amerikanske regering træffer alle nødvendige foranstaltninger til at skabe ro. Obama siger, at han er dybt bekymret for den israelske ambassadestabs sikkerhed, og at han har anmodet den egyptiske regerinmg om at overholde dets internationale forpligtelser og tilsikre de israelske diplomaters sikkerhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Statsminister Binyamin Netanyahu talte tre gange til de seks strandede i løbet af natten og tilsagde, at han ville gøre alt i sin magt for at få dem bragt i sikkerhed.

– Pøbelangrebet på ambassaden er seriøst og kunnet have værre, hvis det var lykkedes overfaldsmændene at komme igennem den sidste dør og angribe vores folk, sagde Netanyahu efter redningsaktionen.

Mens nyhedsbulletinerne om den dramatiske situation i Cairo indløber, spekuleres der over, hvordan situationen er opstået. Den egyptisk-israelske fredsaftale har bragt begge parter mange fordele, men der er stadig en gruppe egyptere, som hader Israel og vil gøre alt for at skade det.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Inden de dramatiske begivenheder udspilledes ved den israelske ambassade, havde tusinder af protesterende samlet sig på Cairos Tahrir Plads for at kræve reformer og en afslutning på militære retssager mod civilpersoner. Efter at have lyttet til den muslimske fredagsbøn, hvorunder masserne fik at vide, at ”det er skammeligt, at egypterne glemmer deres revolution”, brød omkring 1000 af dem op og marcherede mod den israelske ambassade.