Omkring i New Yorks kirke- og kulturliv

Sidste år udgav Andreas Rude en uhyre veloplagt guide til troens Paris (anmeldt her i uge 23/2010) – og med forlov at sige: ånden har ikke forladt ham!
Denne gang er han taget turen over Atlanten og ser nærmere på New York, Den Store By, hvor alverden og alverdens religioner mødes. Ikke altid i lige god fordragelighed, som den aktuelle debat om det tilbørlige i en påtænkt moské som næsten-nabo til Ground Zero med al ønskelig tydelighed viser.
Bogens omslag peger fint, men diskret på to vigtige forudsætninger for en forståelse af, hvad USA (og i særlig udpræget grad måske netop New York) egentlig er for en størrelse. Andreas Rude kalder byen en levendegørelse af ”penge og immigranter”, men skynder sig at tilføje, at religionen også indgår i ligningen, ”fordi religion både handler om personlig tro og om personlig identitet” (s. 9).

God hjælp til turen formidlet så det er en fornøjelse

Ligesom Paris-bogen udfylder også nærværende guide et hul i rejsebogs-litteraturen. Og forfatteren formidler, så det er en fornøjelse: rundturen starter med et besøg i Trinity Church, hvis historie går tilbage til byens ældste historie, og som skylder sin rigdom en generøs jordgave fra det engelske kongehus (grundpriserne på Manhattan er siden dengang kun gået én vej: opad). Vi besøger også St. Patrick’s Cathedral, byens største, katolske kirke med plads til over 2000 sjæle. Vi kommer heller ikke uden om forbindelsen kunst/kirke/kapital, bl.a. eksemplificeret gennem finansmanden og stor-samleren J. P. Morgan, der i 1901 indkøbte den sidste altertavle af Raphael i privat eje for det dengang svimlende beløb på 2.000.000 francs. Kirker og museer overlapper i mangt og meget hinanden, konstaterer forfatteren tørt (s. 57).
Vi kommer til at færdes lige hjemmevant i det jødiske og det italienske New York som i gospel-Harlem. Og så er der selvfølgelig også masser af arkitektur! Og en hel del anekdoter om kendte som ukendte; det vrimler med navne, alle strøet ud med løs hånd: fra Louis Armstrong og Bing Crosby til Ronald Reagan og Max Weber (sociolog). Et udførligt stikords-register holder solidt styr på det hele.
Husk at tage bogen med i håndbagagen, næste gang du tager til New York. Så er du godt hjulpet, hvis du er til andet og mere end shopping, shopping og atter shopping.

Andreas Rude:
Ånden over New York
127 sider
149 kr.
Verve