Politiet i håndgemæng med protest-teltbeboere

Siden protestbevægelsen i telte over hele Israel begyndte i juni – med påfølgende marchdemonstrationer af hundredtusinder – har man besunget, at det er forløbet helt uden vold indtil igår.I ly af det begyndende mørke gik et stort antal kommunalarbejdere, assisteret af politi, igang med at fjerne telte fra Tel Avivs fashionable Rothschild Boulevard,

men evakueringsforsøget blev hurtigt voldeligt, og politiet kom i håndgemæng med de unge protestdeltagere. Det forekom, som Tel Aviv kommune helt havde glemt, at den havde givet teltboerne en frist til de store helligdages begyndelse om nogle uger.

Mange af teltbeboerne troede ikke deres egne øjne, da politiet dukkede mandstærkt op.

– Selv om de prøver at smide os ud, vil vi ikke forlade stedet, sagde en af teltlejr-organisatorerne, Shula Keshet.

Aktivisterne havde indgivet en klage til retten mod rømningen, og retten – i form af byretten i Tel Aviv – gav klagerne medhold. Dommer Malka Spinzi erklærede, at teltbyerne ikke ville blive fjernet, før retten havde drøftet sagen. Dommeren baserede sin kendelse på, at der var blevet givet meget kort varsel til rømningen, og klagernes påstand af vold mod dem.

Udover Rothschild Boulevard var der i Tel Aviv opført telte på Nordau- og Ben Gurion-boulevarderne og i Levinsky Parken.

Stemningen hos teltbeboerne var oprørt, og klagerne var især rettet mod Tel Avivs borgmester, Ron Huldai. Omkring 50 sociale aktivister protesterede uden for hans hjem mod hans beslutning om evakuering. Tidligere blev 40 aktivister arresteret for at “have lavet optøjer” og for sammenstød med politiet foran rådhuset.

Demonstranterne kastede æg mod rådhusbygningen, der drev af æggehvide. Flere prøvede at bane sig vej ind i bygningen – og det var da, politiet begyndte at foretage de første arrestationer. Politiets tålmodighed syntes at være slut.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dødstruler
Ifølge Tel Aviv kommune var der indkommet to anonyme dødstrusler mod borgmester Huldai.

– Lad ham komme ud, vi vil myrde ham, hed det i en truslerne.

Trusselssagen er overgivet til politiet, og der er truffet særlige sikkerhedsforanstaltninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt grundene til evakkueringsordren er, at nogle naboer havde indgivet klage over de sanitære forhold i nogle af teltene.

– Jeg har intetsteds at tage hen, jeg bliver her, og vi vil genopbygge teltlejren, sagde Amos Abrham, en hjemløs, der er tidligere narkoman.

– Kommunalarbejderne kom som tyve om natten, siger Ziv Keinan, der havde opstillet sit protesttelt på Nordau Boulevard. De tog mit telt og mine personlige ejendele.

De protesterende var vrede, ikke blot over evakueringen, men fordi – med deres ord – “teltene blev taget af kommunalarbejdere, mens deres ejendele stadig var derinde, at de aldrig ville få dem tilbage, og at kommunen havde brudt sit ord til dem om, at rømningen først ville begynde om nogle uger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: