Rinkenæs Efterskole satser på nye linjer

Ved Efterskolernes Dag på søndag slår alle landets efterskoler dørene op kl. 13-17. I Rinkenæs nær den dansk-tyske grænse kan man opleve tre splinternye linjer.- Det er bare så irriterende, at jeg ikke kan starte forfra på efterskolen, ringede en af Rinkenæs Efterskoles tidligere elever ind og sagde i sidste uge, da han hørte, den sønderjyske efterskole starter tre nye linjer.
MusicClass har kørt i fem år og har aldrig haft større søgning. Fra næste sommer starter linjerne ArtCraft, TecCraft og Golf.
– Selv de bedste kan blive bedre; talent kan bringe dig langt, men hvis du har viljen til at udvikle det, når du endnu længere. Ikke mindst når du gør det sammen med andre. På efterskolen hænger det hele sammen, siger forstander John Østergaard til Ung Udfordring.
Næste skoleår målrettes talentudviklingen endnu mere, for da satser skolen yderligere. De sidste fem år har efterskolen i grænselandet opbygget en MusicClass-linje og har slået sig fast som Sydjyllands sang- og musikefterskole.
– Jeg har produceret min egen cd, skrevet min egen sang, taget til koncerter, trykker de fedeste hit af foran et publikum i de forskellige bands, har fået meget mere styr på den teoretiske side af musikken, modtager soloundervisning og får styr på teknikken i skolens nye professionelle lydstudie, fortæller Camilla. Hun har valgt endnu et år i Rinkenæs for at udvikle sine kompetencer.

Knæk kunstens kode

– Gud har skabt os med fantastiske evner og fantasi. I den kunstneriske proces kommer eleverne til at se verden på en helt ny måde – se sammenhænge og detaljer, de aldrig har lagt mærke til før, fortæller Ellis Nielsen, der er en af faglærerne på skolens nye Artcraftlinje.
– Vi skal lave noget, der er smukt at se på, noget der er dejligt at røre ved, noget brugbart, der samtidig er en oplevelse, smiler hun. Kunst og brugskunst opfylder en masse behov. Samtidig lærer man en masse gennem arbejdsprocessen og kommer til at beherske en bred vifte af teknikker. Linjen kommer også til at arbejde med kunsthistorie og skal besøge kunstnere og udstillinger.
– Vi skal både lave nogle ting, som vi kan bruge til noget, fx fade, lamper, puder og smykker, men også Hot Skrot og Skrot Art, hvor gamle ting får nyt liv. Og så de mere traditionelle billeder og skulpturer fx af glas, skrot, voks eller gasbeton, slutter kunstlærer Ellis Nielsen.

Sving golfstaven og nyd den smukke natur

Rinkenæs Efterskole ligger med smuk udsigt over Flensborg fjord og Broagerland tæt på Dybbøl mølle. Lige på den anden side af gaden ligger Benniksgaard Golf Center.
Det er deres professionelle PGA-trænere, som den kristne efterskole har indledt et spændende samarbejde med.
– Vi deler linjen i et hold for nye og et for øvede spillere. Man kommer ud i alle golfspillets facetter både i teori og praksis på mange forskellige måder med træning fire timer om ugen. Og så kan banerne bruges frit gennem hele skoleåret, fortæller John Østergaard.

Byg en havepavillon

Problemer er til for at løses. Nogle gange skal du slå et slag med en hammer, og andre gange må vi ind over en matematisk formel, for der er teori bag alt, men det behøver ikke at være svært. Den giver mening, når man kan se formålet, påstår Kennet Rasmussen. Han er en af faglærerne på TecCraft-linjen, hvor man kan få lov til at nørde og dygtiggøre sig fx til en uddannelse på teknisk Skole, HTX eller….
– Vores værksteder har alt, hvad eleverne skal bruge på vejen fra idé til produkt. Og så henter vi inspiration på messer og udstillinger og møder professionelle som fx ingeniører og arkitekter, fortæller Kennet Rasmussen. Han forventer, at eleverne i løbet af et halvt års tid overhaler lærerne i brug af CAD–software!

Kombiner teknik og hjerte

– Hos os er der ikke modsætning mellem de obligatoriske fag og valgfagene. Alle gode resultater kommer af at øve sig, koncentrere sig og kunne kombinere teknik og hjerne med følelse og hjerte, fortæller John Østergaard. Han mener, det er to sider af samme sag: at udtrykke sig kreativt og at kunne lytte, se, modtage og opleve og uddyber:
– Når du fx står på en scene, enten alene, med band eller som del af et kor, giver du noget af dig selv. Det kræver mod, men inden for efterskolens trygge fællesskab, hvor alle både giver og modtager, er det en stor og lærerig oplevelse både at optræde og være publikum, slutter Rinkenæs Efterskoles forstander.

Der er Efterskolernes Dag på alle landets efterskoler på søndag fra kl. 13-17. Tag hen og oplev og udvid din verden.
Lisbeth