Kong Harald taler åbent ud om situationen efter massakren

Det er sjældent, at kong Harald giver et interview, men han har nu gjort det til New York Times og har udtalt sig om sin opfattelse af omstændigheder ved Anders Behring Breiviks massakre af 77 norske civilpersoner den 22. juli. Fra Israel i mandags:
I et eksklusivt interview på slottet i Oslo med bladets Paris-korrespondent, Steven Erlanger, udtaler kongen sig om massemordene og viser samme sind, skriver bladet, som hans bedstefar, kong Haakon, da denne modstod nazisterne efter deres invasion af Norge i 1940.

– Det er endnu ikke muligt at vende tilbage til normalen, for nordmændene er ikke færdig med at sørge, siger han. Det ligger ude i fremtiden, hvordan vi vil hamle op med situationen. Vi er endnu ikke nået til det stade, hvor folk er blevet vrede. Men jeg tror, vi også kommer gennem dette. Det må komme og gå, før vi er færdige med det. Og vi må lade det ske.

Om den 74-årige monark skriver bladet, at han blev kronet i 1991 og har regeret under olie- og gas-udvindingens økonomiske opsving. Han er sit lands første indfødte konge siden det 14. århundrede og sønnesøn af Norges første konge, Håkon VII, efter opløsningen af unionen med Sverige i 1905. Haakon havde som prins Carl af Danmark taget dette navn efter at være kommet til Norge – og han blev berømt til evig tid for sin afvsning af overgivelse til Nazi-Tyskland i 1940

New York Times skriver, at kong Harald magtede opgaven ved sin bevægende tale til nationen efter massakren, hans møde med forpinte famiier, hans gråd ved den nationale mindehøjtidelighed og ved at være et synligt symbol på norsk patriotisme og solidaritet.

– Det er nødvendigt, at vi står sammen og støtter hinanden, og at vi ikke lader frygt få overtaget, sagde han den aften til en chokeret befolkning. Jeg har altid følt, at i krisetider

– det er det, vi er her for. Det viste sig i 1940, og vi vil se, at det vil gå den samme vej. Man gør, hvad der er naturligt for en.

På spørgsmålet hvad han tog med sig fra disse møder, sagde han, efter en pause:

– Jeg ved ikke, hvad jeg tog med – jeg håber, at de tog noget med.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Omfavnelser
Og saa tilføjede kongen, leende:

– Da jeg kom ud, sagde jeg til min kone: “Jeg har aldrig omfavnet så mange mennesker, jeg ikke kender”.

Efter den 22. juli, som mange nordmænd føler har mærket deres land, ligesom amerikanerne ved angrebet mod New York skyskraberne den 11. september 2001 har oplevet det, er der en ny resonans for kong Harald og dronning Sonja, når de skal besøge “Ground Zero”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På spørgsmålet, om han vil føle det anderledes denne gang, sagde kong Harald:

– Det tror jeg. Jeg ved det ikke. Lad os se. Men i Norges historie vil folk sige: – før og efter den 22. juli 2011. Det vil blive en milepæl, ligesom den 11. september er det i Amerika.