Præst er dømt til døden

Youcef Nadarkhani er dømt for sin kristne tro. Han ville blive løsladt, hvis han konverterede til islam. Men det vil han ikke. Han holder fast i sin tro.Den iranske præst Youcef Nadarkhani sidder nu fængslet og er døsdømt for sin kristne tro.

Det Hvide Hus beder Iran om at løslade Youcef fra iransk fængsel.

I 2009 protesterede han over, hvad hans søn lærte i skolen. Han ville ikke have, at hans søn skulle lære om Koranen. Han sagde, at eftersom han var kristen, ville han, at hans børn lærte om kristendommen og ikke islam. Han blev derfor arresteret og dømt til døden.
Retten i Rasht, der ligger nordvest for Tehran, har givet ham chancen for at blive frikendt, hvis han konverter til islam. Men det vil Youcef ikke. Han holder fast i sin tro.
En kilde følger sagen i Iran og siger:
– Der er dårligt nyt. Men vi må se. Hvis de virkelig vil slå ham ihjel, kan de gøre det, fordi han ikke har givet afkald på sin tro. Sagen er afsluttet i dag. Vi har overladt det hele i Guds hænder.
Til en afhøring i højesteretten i Iran opretholdt de Youcef’s dom, men bad retten i Rasht om at finde ud af, om han praktiserede islam før hans konvertering til kristendommen. Derudover afgjorde højesteretten, at hans dødsdom ville blive annulleret, hvis han konverterede til islam. I en senere afhøring blev det afgjort, at Youcef ikke havde praktiseret islam før sin konvertering til kristendommen.
– Retten erklærede til sidst, at selvom han ikke har praktiseret islam, er han stadig dømt for frafald af islam på grund af, at hans forfædre var muslimer, fortæller kilden til Compass.
En forsvarende advokat har sagt til Youcef’s familie og venner, at det er muligt at bringe sagen tilbage i højesteretten eller forlænge hans fængselsdom, men at højesterettens direktiver er klare, og at der ikke er meget håb.
– Youcef er en kendt helt, så hvis han bliver løsladt, vil det være et nederlag for regeringen, men hvis de efterlader ham i fængsel, vil der være mere internationalt pres, siger han.
– De vil nok ikke slå ham ihjel lige nu, men de kan gøre det når som helst, de beslutter sig for det, siger kilden.
– De kan hænge ham i løbet af natten eller indenfor 10 dage. Det sker i Iran, at autoriteterne kalder familien hen og leverer liget sammen med domserkendelsen. De handler uden for lovene. Dette er ikke iransk lov, men Sharia. Nogle gange leverer de ikke engang liget.

USA griber ind

Det Hvide Hus i USA har bedt Iran om at løslade Youcef. De har offentliggjort en erklæring om, at tro er ”en universel ret for alle mennesker”.
– At de iranske autoriteter prøver at få ham til at give afkald på at tro, bryder de religiøse værdier, de påstår at forsvare. Det overskrider alle grænser for anstændighed og bryder Irans egne internationale forpligtelser, siger en fra Det Hvide Hus.
– En beslutning om at indføre dødsstraf ville yderligere bevise de iranske autoriteters fuldkomne ligegyldighed over for religiøs frihed og fremhæve Irans fortsatte krænkelse af universelle rettigheder for deres borgere. Vi beder de iranske autoriteter om at løslade Youcef og vise forpligtelse over for basale, universelle rettigheder, inklusiv religiøs frihed, lyder det fra Det Hvide Hus.