Bag kulliserne i Mellemøsten – ny mystisk eksplosion i Iran

USA og Israel er blevet beskyldt for at stå bag tre eksplosioner, der har fundet sted i den sidste måned i Iran, og som alle tre menes at være udført for at prøve at standse det iranske atomprojekt.Den nyeste sprængning skete i et stålværk i byen Yazd. Otte mennesker blev dræbt – heriblandt flere udlændinge, formentlig nord-koreanere – og et ukendt antal såredes.

Hverken USA eller Israel har fremsat kommentarer til dette

“Ghadir Stålværket” blev indviet sf præsident Mahmoud Ahmadinejad for et halvt år siden.

Ifølge forlydender er der blevet oprettet hemmelige atomanlæg i Yazd og byens opland.

Et medlem af det iranske parlament siger, at eksplosionen blev forårsaget af “gammel ammunition”, som var ved at blive genbrugt i skrottet stål.

Iran har tidligere brugt tilsyneladende uskyldige civile fabrikker til at skjule dets atomaktivitet.

Ifølge nylige rapporter har Irans Revolutionære Garde opført underjordiske atomanlæg i Yazd-området. Det menes, at der på dette sted har været en mine til udvindelse af råt uran, og at denne uran i et nærliggende anlæg blev omdannet til “gul-kage”, en vigtig komponent i atombrændstof kredsløbet.

Fra anden side rapporteres, at der i dette anlæg er produktion af stål til missiler eller til centrifuger, som bruges ved berigelse af uran.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I andre rapporter hedder det, at eksplosionen skyldes vand, som var trængt ind i anlægget.

Den sidste eksplosion kommer i kølvandet på en mystisk sprængning i et anlæg i Isfahan, der bruges ved processen i uran brændstof-berigelsesanlægget i Natanz.

To uger tidligere, den 12. november, var der en eksplosion i en iransk militærbase nær byen Bid Kaneh, hvor 17 medlemmer af Den revolutionære Garde blev dræbt.


Artiklen fortsætter efter annoncen: