Ny Netanyahu politik går stærkt mod bosættervold

Mange i Israel er blevet chokeret over den sidste tids bosætter-vold, og nu har statsminister Binyamin Netanyahu fastlagt en ny politik, der går på, at radikale israelere skal behandles på samme vis som palestinensere, der mistænkes for at kæmpe med voldelige midler – at de skal fængles i længere tid uden anklage, og at de skal stilles for retten ved en militærdomstol.Netanyahu har udtalt sig mod jødiske voldshandlnger fter et møde af højtstående juridiske sagkyndige og sikkerhedsmyndigheder om yderligtgående højreaktivisters angreb ikke blot på palestinensere, men mod soldater i de israelske sikkerhedsstyrker.

– Røde linjer er blevet overskredet, skriver den israelske middagsavis “Ma’ariv” over hele forsiden, efter at Netanyahu i en udtalelse havde betegnet bosætter-angreb mod israelske militærbaser som “en ændring af spillet”.

Netanyahu siger:

– De der løfter hånden mod israelsk militær og politi vil blive straffet alvorligt. Det vil ikke blive tilladt jødiske ekstremister at give stødet til en reliogionskrig.

Bosættere har for nogle dage siden angrebet en israelsk militærbase nær Kalkilya på Vestbred-området, efter at de havde hørt, at en illegal bosættelsesforpost var blevet nedlagt. Dette angreb medførte en øjeblikkelig konsensus i Israel om nødvendigheden af, at der tages radikale skridt på linje med dem, der bruges over for palestinensere.

Netanyahu gik ikke så vidt, at han betegnede de voldelige bosættere som “terrorister”. Han betegnede gruppen som et mindretal, der ikke repæsenterer de, der lever på Vestbreden, og som er loyale over for staten og dens love og fordømmer optøjer.

Netanyahu-regeringens initiativ går klart imod to seperate legale systemer på Vestbredden – en for jødiske bosættere og en anden for palestinenserne. Det er ikke mindst dette, der har frembragt sammenligninger med “apartheid”.

– Fra nu af vil urostiftere komme for retten under det samme system, udtaler Netanyahus talsmand, Mark Regev.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt den sidste tids bosætterangreb er vandalisering og nedbrænding af en moske, dagen efter at en forladt moske i Jerusalem var udsat for det samme, formentlig udført af jødiske bosætterekstemister.