Krifa sætter fokus på sexchikane

Julefrokosten sætter ikke arbejdspladsens regler ud af spil, grænser skal stadig respekteres.Julefrokosten giver ikke chefen en undskyldning for at kaste sig over kontorets lækre steg.

Kristelig Fagbevægelses juridiske chef, advokat Mette Lykkegaard, pointerer, at sexchikane er sexchikane – også til julefrokosten.

– Sexchikane er sexchikane, også når det sker til firmaets julefrokost. Det oplyser Kristelig Fagbevægelses juridiske chef, advokat Mette Lykkegaard.
– Der gælder de samme ansættelsesretlige regler under en firmajulefrokost som på arbejdspladsen til daglig. Uanset om det er uden for normal arbejdstid, og uanset om julefrokosten måske holdes ude i byen. Arbejdsgiveransvaret varer ved, indtil det tidspunkt, hvor julefrokosten officielt er slut, siger Mette Lykkegaard.

Kulturbestemt

Samtidig oplyser Mette Lykkegaard, at hvad der opleves som sexchikane på én arbejdsplads, måske ikke er det på en anden. Det afhænger bl.a. af kulturen og omgangstonen.
– Om noget er sexchikane eller ej, afgøres af den part, der føler sig udsat for sexchikane. Hvis man føler sine grænser overskredet og krænket på grund af noget, en anden siger eller gør, kan der være grundlag for at rejse en sexchikanesag. Føler man sig udsat for sexchikane, bør man derfor kontakte sin fagforening, siger Mette Lykkegaard.
Go’ Morgen Danmark på TV2 har haft Mette Lykkegaard i studiet om, hvad der skal til, for at man kan tale om sexchikane.
Eva