USA-præsidentkandidat siger sin mening om palestinenserne

Fremtrædende palestinensere har skarpt kritiseret den amerikanske præsidentkandidat Newt Gingrich for hans udtalelse om palestinenserne.og beskyldt ham for racisme.Gingrich – tidligere formand for Repræsentanternnes Hus – har i et interview med en amerikansk TV-station betegnet palestinenserne som “et opfundet folk”

Hans udtalelse er lidt på linje med hvad Israels afd. statsminister Golda Meir engang sagde om palestinenserne.

Gingrich sagde bl.a.:

– Palestinenserne er ikke et folk,. fordi de aldrig har haft en stat. De var under Det ottomanske Rige. Jeg mener, at de er arabere, som historisk er en del af det arabiske samfund. De havde chancen for at tage til mange forskellige steder. Af forskellige politiske grunde har der været krig mod Israel siden 1940’erne. Det er tragisk.

Gingrich fremsatte en skarp kritik af Obama-regeringens politik over for Israel, og sagde, at det er selvbedrag at betegne de mangeårige forsøg på at forlige palestinensere og israelere som en “fredsproces”.

– Såvel Den palestinensiske Myndighed (PA) som Hamas har et enormt ønske om at ødelægge Israel, sagde han.

Han sagde, at han er på linje med statsminister Binyamin Netanyahus “realitetssans vedrørerende terroristtrusler mod Israel”.

Arabisk reaktion
Mens Israel endnu ikke har kommenteret udtalelserne, er en storm brudt ud hos palestinenserne over Gingrichs ord.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt de palestinensiske reaktioner er en henstilling fra den palestinensiske statsminister, Salem Fayyad, til Gingrich om at studere historie, “fordi det eneste han ved om området er den ottomanske æra”.

– Det palestinensiske folk, sagde Fayyad, har beboet dette land siden historiens begyndelse, og det vil forblive her til tidernes ende.

Fayyads udtalelse blev offentliggjort af det palestinensiske nyhedsbureau Wafa.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En anden kritisk palestinensisk røst er hørt fra den kvindelige politiker, Hanan Ashrawi, der siger, at Gingrich “har tabt al forbindelse med realiteter”, og at hans udtalelser “er en billig måde at vinde pro-israelske stemmer”. Ashrawi betegnede Gingrichs udtalelser som racistiske, mens den palestinensiske fredsforhandler, Saeb Erekat, sagde, at de var “foragtelige” og blot ville øge “kredsløbet af vold”.

– Skammeligt og flovt, siger en talmand for Hamas i Gaza-striben, Fawzi Barhoum, om Gingrichs udtalelser, som – siger han – viser et virkeligt fjendskab over for araberne.

Det der særligt har indigneret araberne, er at de ikke skulle have haft nogen særlig forbindelse med det land, som zionistiske jøder har higet efter. Da det ottomanske imperium brød sammen efter afslutningen af den første verdenskrig, tog briterne – dengang en global kolonimagt – kontrol over området, der blev betegnet som det britiske mandat Palestina.

Ømt punkt
Gingrichs udtalelser har ramt et ømt punkt hos palestinenserne og deres sensitivitet om retfærdigheden i deres nationale kamp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Indtil Israels oprettelse i 1948 blev jøder, muslimer og kristne i landet betegnet som “palestinensere”. Mange jøder i Israel siger, at de meget vel husker, at de engang var – palestinensere.

Newt Gingrich har en doktorgrad i historie fra Tulane Universitetet. Han har sin særlige opfattelse af udvklingen i Palestina-området. Han er klart pro-Israel og siger, at når han bliver præsident, vil den amerikanske ambassade blive flyttet fra Tel Aviv til Jerusalem.