Godt begyndt er ikke fuldendt…

Af Frank Risbjerg Kristensen der er teolog og
underviser på Kristeligt Forbund for Studerendes
ledertræningscenter i Ødsted ved Vejle.
Der er grænser for, hvor dum man kan tillade sig at være! Det er dumt at køre uden cykelhjelm. Det er fjoget og ansvarsløst at spille hasard med sin pensionsopsparing ved at spekulere i højrisikofyldte aktier. Det er dumt at spise for meget chokolade og indtage for mange tomme kalorier. Det er tåbeligt tage til et bryllup uden af have ekstra olie med til sin olielampe.

Frank Risbjerg Kristensen

Okay – hvor meget mening gav den sidste sætning lige i sammenligning med de første? Ved første øjekast egentlig ikke ret meget!
Alvoren i lignelsen om de ti brudepiger er dog til at forholde sig til. Fem tåbelige brudepiger mistede adgangen til selve bryllupsfesten ved ikke at have olie nok til at kunne holde gang i deres olielamper, da brudgommen lod vente på sig. De var på vej til fest, men nåede aldrig frem på grund af uforstand og manglende forberedelse til at kunne stå distancen.
Hovedpointen i fortællingen får vi serveret direkte af Jesus til sidst, hvor han siger: ”Våg derfor, for I kender hverken dagen eller timen”. Ingen af os kender dagen eller timen for Jesu genkomst.
Vi ved ikke, hvornår Jesus kommer; kun at Jesus kommer igen. Jesu altoverskyggende melding til os på anden søndag i advent er, at også vi skal våge og være beredte til Jesu genkomst. Jesus kommer igen til sin tid, og på den dag er det altafgørende, om vi er beredt og klar til at tage imod ham; om vi er rede til at møde ham midt i al vor foretagsomhed.
Fem brudepiger havde været forudseende og medbragt rigeligt med olie, og så var der altså de fem, som løb tør for olie, fordi brudgommen lod vente på sig. Meldingen fra Jesus er: ”Lad være med at handle lige så tåbeligt i dit liv, som de fem tåbelige brudepiger gjorde det.”
Forskellen på de kloge og de tåbelige piger ligger ikke i, hvorvidt de var klar til at skulle til fest, da de tog hjemmefra. Det mente både de kloge og de tåbelige brudepiger jo, at de var. Både de tåbelige og de kloge var virkelig stadset op og på vej til fest, da de gik hjemmefra. Forskellen bestod derimod i, at de fem kloge havde taget de nødvendige forholdsregler, for at de kunne klare ventetiden og holde ud – selv om det hele skulle trække ud.
”Godt begyndt er halvt fuldendt,” siger vi. Meget tyder på, at de fem tåbelige brudepiger hyldede det princip – i en lidt korrigeret udgave, som hed ”Godt begyndt er praktisk talt at være nået i mål.”
De måtte til sidst bide deres letsindighed og ansvarsløshed i sig og erkende, at godt begyndt hverken er halvt eller helt fuldendt. De måtte sande, at da brudgommen endelig kom og var klar, så var de ikke længere klar.

Hvor klar er du?

Det store spørgsmål til os hver især denne søndag er: Hvor klar er du – lige nu? Har du olie nok – til ventetiden.
Personligt tror jeg, at Jesus mest af alt udfordrer os til selv at tænke det hele godt og grundigt igennem og spejle os i hele lignelsens hovedpointe omkring det at være rede og være beredt – hver en dag.
Det kan vi passende bruge adventstiden – ventetiden – på.