Gru og glamour

De sidste par årtier er der sket en bemærkelsesværdig udvikling inden for bøger og film for børn og unge.Kast et blik på dagens børne- og ungdomslitteratur, film og tv. Magi, mørke og falske guder og helte har i stadig større grad holdt deres indtog.
Af Camilla Eriksen
Rådgiver, coach og
free-lance skribent.

Det som engang var en sjælden og suspekt form for interesse, er blevet populært og ”stuerent”. Det pakkes ind i gode historier og flotte billeder og findes nu stort set alle steder. I den nye reklamebrochure fra ”Bog og Idé” ses det tydeligt, at omtrent 75 procent af den fiktion, som tilbydes unge lige nu, er okkult. ”Vildheks”, ”Skyggens Lærling”, ”Blodsøstre”, ”Døden i dine øjne”, ”Cirklen” og ”Dødsspillet” er nogle af de titler, som springer i øjnene. Den samme trend gør sig gældende i film og tv. Hvad er det, som er ved at ske, og hvorfor er det vigtigt for os at beskæftige os med dette emne?

Sexede vampyrer og dejlige damer

Voldsfilm med masser af mord og slagtning af mennesker er sådan rimelig let at genkende som værende sataniske. Men der er over længere tid sket en gradvis overlapning imellem det onde og det gode. Denne sammenblanding er farlig, fordi den er så subtil, at den ikke bliver opdaget, før den har gjort skade.
Vampyrer fremstilles fx i dag på film som flotte og spændende. ”Twilight”-filmene, som de unge piger drages af, lægger op til forelskelse i og medfølelse med vampyrerne. Disse film og bøger – samt tilhørende merchandise – har opnået et idoldyrkelses-niveau på højde med Harry Potter-bølgen. Og det er lige præcis det, som er meningen. For hvis man kan skabe idoldyrkelse, så har man skaffet sig en helt unik åbning ind i sind og følelsesliv. Idoldyrkelse skaber perfekt grobund for, at fantasi og virkelighed smelter sammen i de unges bevidsthed, og er skadelig for dannelsen af en sund identitet i livet fremover – især på områder som selvværd, forelskelse og sexualitet.
Et andet eksempel er hekse, som nu fremstilles som lækre, smarte og stærke kvinder. Milevidt fra de grimme, onde væsener, som nogle af os kan huske fra Anders And-bladene. Film, der startede denne trend, var bla. ”Heksene fra Eastwick” fra 1987, hvor de kvinder, som lod sig fortrylle af Satan i menneskeskillelse, blev smukkere og skønnere af hans påvirkning. Hvorimod hende i filmen, som var kristen og kunne se, hvad der foregik ”behind the scenes”, blev fremstillet som grim, latterlig og seksuelt undertrykt. I 1998 var ”Practical Magic” endnu et pletskud fra Hollywood. Her mødte vi smukke, intelligente ”karrierekvinder” som levede af heksekunst. Denne film var ligeledes et stort hit og gjorde unge kvinder endnu mere interesserede i Wicca (heksetroen). Er du ikke til hardcore uhygge og gru, så pakker den onde nemlig bare budskabet ind i humor og æstetik. Dette er blot få eksempler ud af en meget omfattende række af film og tv-serier, som virker uskyldige, men som har et andet (åndeligt) formål end tidsfordriv.
At lytte og se – og absorbere igennem sanserne og følelserne – er kun begyndelsen. Mange bliver ført videre og bliver inspireret til at dyrke det okkulte i forskellig grad som ”hobby” og anskaffe sig figurer og okkulte genstande – og dette er naturligvis den ultimative fælde.

Den usynlige strategi

I 1998 var ”Practical Magic” endnu et pletskud fra Hollywood. Her mødte vi smukke, intelligente ”karriere kvinder” som levede af heksekunst.

Det er en del af Satans natur at skifte ham efter forgodtbefindende. Og det er foruroligende, hvor mange kristne der lukker deres øjne for, at han stadig arbejder aktivt på jorden og former sig efter kultur og moderne trends – tilpasser sig disse og endog selv skaber dem. ”Tyven er kommet for at slagte, stjæle og ødelægge”, sagde Jesus (Joh. 10,10) .Det ”liv og liv i overflod”, som Jesus kommer med, finder man ikke i den sekulære film- og medie-kultur. Den er derimod skabt til at få os væk fra Jesus og til at bedrage, distrahere og forføre.
Vi må virkelig forstå, at det som sker i underholdningsindustrien i dag er nøje strategisk planlagt af Guds fjende. Imens forældre har travlt med at se, hvordan politiske og globale omvæltninger gør verden usikker, og er foruroligede over økonomiens tilstand – så sniger Djævelen sig som en slange (lyder det bekendt?) ind i børne- og teenageværelset.
Formålet er at overtage styringen af børn og unge via deres tanker og følelser – at pacificere og vildlede og åbne en vej til dæmonisk påvirkning. Det handler i bund og grund om at holde denne generation væk fra sandheden om Gud og afholde dem fra at leve efter hans vilje og formål.
Vejen til at opnå dette er at inddrage så meget af det sataniske univers i den psykologiske og åndelige påvirkning, at man ikke længere vil kunne høre den sande Guds stemme og følge Helligåndens vejledning. Bibelen bliver nemlig for mange ret kedelig, når man først har vænnet sig til det okkulte ”rush”. Og uden Bibelen som fundament bliver mennesker vildledt af falske ånder og løgn. I jo højere grad, Satan kan få børn og unge ”hooked” på okkultisme – jo mere indflydelse får han på dem og dermed deres liv og fremtid.
I Guds Ord finder vi mange klare advarsler. ”Du må ikke bringe noget afskyeligt ind i dit hus; så bliver der lagt band på dig, ligesom på det. Du skal betragte det som vederstyggeligt og afskyeligt” (5. Mosebog 7,26). Skriftsteder som disse kan vi ikke bare tilsidesætte med den begrundelse, at de er en del af Loven, og vi ikke længere er under den. For disse opråb er stadig aktuelle i vores tid som påbud og åndelige principper (også i det Nye Testamente finder vi markante skriftsteder omhandlende spådomsånder og trolddom).

Omvendelse går forud for vækkelse

Vi lever i et land som stadig er lykkeligt fri for terror og krig. Men lad dig ikke forlede til at tro, at der ikke er en åndelig krig, som vi i Danmark er i fuld gang med at tabe på flere fronter. Den usynlige krig om vores nations åndelige udvikling – om den kristne tro – om at kun Jesus er Sandheden, Vejen og Livet.
Vi ønsker vækkelse i vores land og forstår ikke, hvorfor den udebliver. Men vækkelse starter altid med at rense ud i vores eget liv og i vores eget hjem. ”Hvis mit folk, som mit navn er nævnt over, så ydmyger sig og beder og søger mit ansigt og vender om fra deres onde veje, da vil jeg høre dem fra Himlen og tilgive deres synd og læge deres land” (2. Krønikebog 7,14)
Frasigelse af og ophør med al okkult aktivitet og indflydelse i vores liv er en vigtig og alt for overset del af at leve i omvendelse i den vestlige verden i dag. Vi forholder os stadigvæk til begreberne, som om det kun er til vækkelsesmøder i Afrika, at okkulte genstande skal smides ud og brændes.
I Apostlenes Gerninger 19,19 læser vi: ”En del af dem, der havde haft med trolddom at gøre, bragte deres bøger med og brændte dem i alles påsyn. Man regnede den samlede værdi ud og kom til 50.000 sølvpenge. Således fik ordet ved Herrens kraft stadig fremgang og styrke”.
Jeg vil derfor inderligt opfordre forældre til at gå aktivt ind i at blive mere bevidste om den litteratur og de film, spil og musik som dine børn og teenagere ser, hører og beskæftiger sig med. Hvad er det for et budskab, de får ind? Hvad deltager de i på skoler og fritidshjem? Hvilken åndelighed ligger bag – Guds eller Satans rige? Er det magi (hvid eller sort er lige meget – der er altid satanisk kraft i magi), trolddomskraft af enhver art, hypnose, astrologi, New Age, hekse, vampyrer, monstre, UFO-dyrkelse osv., så er det ikke legetøj. Det er dødbringende våben. Det er et bedrag, og det er meget alvorligt i Guds øjne. ”De tilbad hele himlens hær, og de dyrkede Ba’al. De lod deres sønner og døtre gå gennem ilden, drev spådomskunst, tog varsler og solgte sig selv til at gøre, hvad der var ondt i Herrens øjne, så de krænkede ham” (2. Kongebog 17,17).

Rens ud og vågn op – før det er for sent

Det gør så ondt at se forældre være ligeglade eller naive og tro, at ”lidt skader jo ikke, sådan er verden i dag – og mine børn skal jo ikke skille sig ud”. Jo, det er lige præcis det, vi skal! ( Romerne 12,2).
Nu mere end nogensinde, er det nødvendigt, at vi skiller os ud på dette område. Vi må trække grænserne skarpt op over for underholdning, som er anti-kristen, og sige klart fra over for skoler og institutioner, når der er aktiviteter, som indbefatter New Age eller anden okkultisme.
Og ja, det kræver handling og kan endog forårsage konflikter. Du kan blive uvenner med skolelæreren, når du sætter foden ned og fx siger nej til, at dine børn ser gyserfilm i undervisningstiden eller medvirker i sataniske rollespil på lejrturen.
Så ja, der er en pris at betale, og det bliver muligvis ikke uden kamp.
Det nytter selvfølgelig heller ikke noget, at far og mor selv hygger med det okkulte – for vi kan ikke forlange en anden standard for vores børn, end vi selv efterlever. Det er hykleri og kan vaccinere børn imod kristendom for livet.
Jeg mener altså ikke, at vi ikke kan se en krimi og nødvendigvis skal smide al den sekulære underholdning på porten. Men jeg mener, vi skal vågne op, før det er for sent, og begynde at sætte grænserne et helt andet sted – og ikke fodre hverken os selv eller børn og unge med det, som nedbryder, binder og bedrager.
Halloween er et helt kapitel for sig, som jeg ikke har plads til at uddybe her, men som i den grad er værd at undersøge nærmere. Lad mig blot understrege, at Halloween er højtid for satanister og hekse, og de ser uendeligt gerne, at kristne tager del i den (også ved såkaldte ”uskyldige” aktiviteter som leg og spil), fordi det medvirker til at kalde dæmoniske kræfter ind i menneskers liv – på både det personlige og globale plan – og modarbejde udbredelsen af Guds rige på jorden.
Lad os bede Gud åbne vores øjne og gøre os i stand til at tage større åndeligt ansvar. Bed for dine børns åndelige beskyttelse dagligt, og giv dem så meget kærlighed og nærvær som muligt. Lad det ikke være op til kultur, medier og institutioner at opdrage dine børn! Må Gud være os nådig og give os styrken og modet til at være et folk, som virkelig påkalder hans navn og ikke længere tager del i mørkets gerninger.


Artiklen fortsætter efter annoncen: