Islamistgruppe angriber kristne i Nigeria

De sidste mange uger har islamistgruppen Boko Haram stået bag flere angreb mod kristne i Nigeria, der har kostet mange livet og fået flere til at flygte fra de mange angreb i regionen.
Den kristne sammenslutning i Nigeria har holdt krisemøde for at finde en løsning på de mange angreb mod kristne i landet.

Kvinder sørger over tabet af deres pårørende, som blev dræbt i julen af et bombeangreb mod en kirke. I Nord-Nigeria trues kristne til at rejse til Syd-Nigeria af talsmanden for Boko Haram.

– Mønstret i disse drab minder om en systematisk etnisk og religiøs udrensning. De kristne arbejder nu på at udarbejde måder at forsvare sig på mod disse meningsløse drab, siger lederen af sammenslutningen, Ayo Oritsejafor til Vårt Land.

Mindst 16 blev dræbt

Den militante islamistgruppe Boko Haram i Nigeria stod bag et angreb i starten af januar i Mubi nordøst i Nigeria, hvor 16 kristne blev dræbt.
Slægtninge og venner havde om fredagen samlet sig i byens rådhus for at sørge over en mand, der blev dræbt aftenen før i et angreb mod et hotel i Mubi.
Midt under ceremonien brød bevæbnede mænd fra Boko Haram ind i bygningen og skød mindst 16 af de sørgende.
Senere på aftenen udbrød der også skudvekslinger ved en politistation i byen Potiskum i delstaten Yobe længere vest i Nigeria. Der opstod kampe mellem Boko Haram og politiet, og skyderiet stod på hele natten.
Indbyggerne er nu flygtet af frygt for nye angreb og har efterladt byens gader tomme og forladte.

Angreb kirker i Nigeria

Dagen forinden blev mindst seks mennesker dræbt og ti hårdt såret, da væbnede mænd fra den militante islamistgruppe Boko Haram gik til angreb mod en kirke i Nigeria.
– De skød ind gennem et vindue i kirken, og mange blev dræbt, blandt andet min kone, fortæller præsten Johnson Jauro.
Angrebet fandt sted i Nasarawa i den nordlige delstat Gombe – et område, hvor der længe har været et anspændt forhold mellem muslimer og kristne.
Den voldelige islamistgruppe Boko Haram havde tre dage i forvejen en annonce i avisen, hvor de truede med at dræbe kristne i det nordlige Nigeria, hvor muslimer er i overtal, hvis de ikke forlod området. Men mange af de kristne i Nord-Nigeria har ingen steder at flygte til.
Islamistgruppen angreb også andre kirker nær hovedstaden Abuja, som kostede 39 mennesker livet.
Nigerias præsident Goodluck Jonathan har efterfølgende erklæret undtagelsestilstand i området.

Hvem er Boko Haram?

Boko Haram betyder ”Vestlig situation er forbudt”. Gruppen vil indføre sharia-lov i Nigeria og står for en streng tolkning af islam. De står bag de fleste angreb mod kristne i landet. Under kampe mellem Boko Haram og hæren i 2009 blev cirka 800 mennesker dræbt.

Nigeria er Afrikas mest folkerige land med cirka 160 millioner indbyggere. Cirka halvdelen er kristne, og den anden halvdel er muslimer. De fleste kristne bor i den sydlige del af landet, mens muslimerne bor i nord. I mange lokalsamfund lever kristne og muslimer side om side.