Udfordringens venner truet af Boko Haram

Trusselbrev til kristne om at vende tilbage til islam – ellers vil det få frygtelige konsekvenser.
I denne uge modtog en kristen med forbindelse til Udfordringens radio-arbejde i det nordlige Cameroun et trusselbrev fra bevægelsen Boko Haram.

Henri Nissen får vist trusselsbrevet, som kan få store konsekvenser.

Det er denne bevægelse, der står bag urolighederne i Nigeria, hvor mange er blevet dræbt.
Boko Haram betyder ”Skolen er forbandet”. Underforstået den vestlige form for undervisning i modsætning til Koran-skolerne.
Bevægelsens aktivister forfølges nu af myndighederne i Nigeria og andre lande, men Udfordringens lokale leder af radio-arbejdet på arabisk i Cameroun anslår, at 20 pct. af befolkningen i det område, han sender til, faktisk sympatiserer med Boko Harams voldelige protest imod den vestlige/kristne påvirkning.
Selv har han også været en meget aktiv fundamentalistisk muslim. Men efter et natligt syn begyndte han at læse i et lille Ny Testamente og blev kristen. Hvor han før prædikede omvendelse til islam og overholdelse af sharia-loven, prædiker han nu det kristne budskab om nåde og tilgivelse.
Men hans nye tro har medført alvorlige konsekvenser – bl.a. uretfærdig fængsling, forsøg på at tage hans kone fra ham og at familien ikke vil kendes ved ham.

Farligt at tro

Det er som regel livsfarligt og i hvert fald forbundet med alvorlige konsekvenser at stå offentligt frem og bekende sin tro som kristen i denne del af landet, som er 99,9 pct. muslimsk.
Som regel forbliver de nye kristne hemmelige. Men det bemærkes, når de ikke møder op i moskéen til bøn. Og så begynder forfølgelserne ofte.

Forgiftede kvinde

For ganske nylig blev en kvinde i nærheden af Makari forgiftet, efter at hun havde bekendt sig som kristen. Familien erklærede, at den ikke ville spise sammen med en vantro. Hun fik derfor sin mad borte fra de andre. Og det viste sig, at maden var forgiftet. Hun døde kort efter. Liget fik lov at ligge et døgn, for svigerfamilien ville ikke begrave den vantro hund. Moderen hentede herefter sin døde datter til nabolandsbyen, hvor hun blev begravet. Nu forsøger moderen at føre sag imod svigerfamilien.

Religionsfrihed

Myndighederne i Cameroun forsøger at sikre borgernes religionsfrihed. Så snart der er optræk til, at en person jages bort fra sin landsby eller der opstår sammenstød, griber myndighederne ind og fastslår, at man ikke vil finde sig i forfølgelse af anderledes troende.
Men myndighederne kan ikke stille meget op imod de anonyme trusler, der kommer fra hemmelige organisationer som Boko Haram.

I brevet til den lokale kristen Davoud, skriver bevægelsen:


Artiklen fortsætter efter annoncen:Trusselbrevet, som blev afleveret anonymt til den kristne Davoud.

”Kære meget respekterede broder.
Jeg hilser dig mange gange. Vi brødre i Boko Haram, som kæmper for religionens sag, vi vil anmode dig Davoud og de brødre, som er sammen med dig, om at vende tilbage til Moskéen meget hurtigt, så du vender tilbage til religionen stiftet af Muhammed, sendt af Gud, så du igen bliver en del af fællesskabet.
Hvis du ikke vender tilbage til religionen i løbet af kort tid, så vil vi ramme dig på en frygtelig måde. Dig, og dem, der sammen med dig, er fjender af religionen, Profeten og Gud.”

Brevet har uden på titlen: Til en fjende af religionen, profeten og Gud.

Vil ikke flygte

– Min ven har besluttet, at han ikke vil lade sig skræmme af brevet, fortæller Udfordringens kontakt, som for nylig selv blev sat ud af sit hus på grund af pres fra fanatiske muslimer.
– Vi ved heller ikke med sikkerhed, at det er Boko Haram, der står bag. Det kan også være andre, der forsøger at udnytte frygten. Men brevet er skrevet med en blanding af lokale udtryk og skole-arabisk, og det må derfor være en uddannet person, der har skrevet det.
Vennerne til den truede har besluttet, at de vil flytte fra området, som ligger i nærheden af Tchad-søen.

Radio på arabisk

Udfordringens lokale medarbejdere har i et par år udsendt daglige arabiske udsendelser på statens regionale radio. Der er tale om oplysende og ikke provokerende udsendelser, der dog også indeholder bibelhistorie som radiodrama på arabisk.
Programmerne er vellidte af de fleste – men vrede muslimer, der som Boko Haram frygter kristen indflydelse, bryder sig ikke om dem. Derfor er medarbejderne ligesom de få kristne i området udsatte skydeskiver. Og mange i det fredelige


Artiklen fortsætter efter annoncen:Boko Haram står bag uroligheder i Nigeria, hvor mange er blevet dræbt.

Cameroun frygter, at urolighederne fra Nigeria skal fyge over grænsen til nabolandet.
For øjeblikket undersøger Udfordringens udsendte, hvordan medarbejderne kan sikres bedst muligt. Et planlagt nyt studie kan nu ikke opføres i fuld offentlighed og hvis man lejer sig ind, risikerer udlejeren hurtigt at blive truet og presset til at opsige den kristne lejer, som nogle anser som en fjende af religionen.
Det er vigtigt, at radioudsendelserne fortsætter. Længere sydpå i landet har radioen gennem 40 år betydet afspænding mellem muslimer og kristne, så man ikke oplever samme sammenstød som i Nigeria. Og mange muslimer er hemmeligt troende.
Samtidig med uroen stiger behovet dog også for at hjælpe nye kristne, som har mistet hjem og familie.
Støtte kan sendes gennem Missionsfonden (se oplysninger side 6) eller direkte til Udfordringen mærket: Arabiske kristne.
Henri Nissen, Pt. i Extreme Nord, Cameroun, Afrika