Masser af poesi og dramatik i efterkrigsroman

Peer Louis Aarestrup har med ”Diamantpigen” – bind 2 i sin romantrilogi – skrevet endnu en flot roman, der endda er mere helstøbt end bind 1, ”Asfaltblomstens duft”.Diamantpigen af Peer Louis Aarestrup er en flot efter-krigsroman med masser af poesi og dramatik. Det er anden del af slægtsromanen om den dansk-tyske familie Hakens dramatiske liv gennem det tyvende århundrede.
Vi er i efterkrigstidens Danmark, hvor det var svært at være tysker eller slægtning til tyskere. De tyske flygtningeproblemer i Danmark efter krigen indfanges og beskrives præcist i romanen med mange poetiske billeder. Den poetiske åre fra tipoldefaderen Emil Aarestrup fornægter sig ikke.
Per Louis Aarestrup fortsætter Diamantpigen, hvor han slap i Asfaltblomsten duft, hans debutroman fra 2010, som jeg anmeldte her i Udfordringen (uge 46/2010). Da jeg læste Asfaltblomstens duft, tænkte jeg: Den roman skriger efter en fortsættelse – og nu foreligger den.
I Asfaltblomstens duft følger vi en dansk familie, der var udvandret til Rusland under smøreventyret i 1800-tallets slutning. De landede senere i Tyskland, og nogle af dem flyttede tilbage til Danmark som en dansk-tysk familie. Deres liv var en barsk historie, og den barske historie fortsætter i efterkrigstidens Danmark med forfølgelser, frustrationer, skyld og et forsøg på at skabe sig en ny fremtid.
Datteren Cæcilie føder sit barn i december 1945 under voldsomme omstændigheder og kalder barnet for Vreden. Hun forsøger at tage livet af barnet og flygter selv fra Skt. Josefs hospital og prøver at tage sit eget liv. Begge overlever, og derfra udvikler historien sig dramatisk og barsk – og ind imellem overraskende. Det er næsten som en kriminalroman, men opleves dog som en autentisk historie.
Vreden, der senere gør brug af sit andet navn Emil, udvikler sig trods alle odds flot og har måske en lysende fremtid foran sig, hvor han kan lægge nogle af familiefrustrationerne bag sig.
Jeg er meget fascineret af den yderst poetiske fortællestil i en så dramatisk roman. Flot, flot skrevet. Jeg var begejstret for Asfaltblomstens duft, men er endnu mere begejstret for fortsættelsen Diamantpigen, som er en mere helstøbt roman end debutromanen. Forhåbentlig kommer der flere romaner fra Peer Louis Aarestrup – og gerne en fortsættelse af denne slægtsroman, hvor vi følger Vreden – Emil – frem mod vor tid. Den næste roman kunne blive en flot udviklingsroman, hvor vi kommer tæt på Emils voksenliv.
Bagest i Diamantpigen finder man i en påklistret lomme lydbogen af Asfaltblomstens duft indtalt af forfatteren selv. En flot service ved købet af en ny roman.

Peer Louis Aarestrup:
Diamantpigen
256 sider • Queenswood
Pris: 198 kr. inkl. lydbog indtil 1. februar, herefter 228 kr.