FN-leder på freds- mission i Israel

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, besøger i disse dage Israel og Den palestinensiske Myndighed (PA) i et forsøg på at genstarte fredsforhandlingerne.- Jeg håber, at Israel vil være imødekommende med konkrete forslag om område og sikkerhed, som “Kvartetten” (USA, FN, EU og Rusland. red.) har krævet for at opnå en aftale inden årets udgang, sagde han til statsminister Binyamin Netanyahu.

Ban priste Netanyahu for dennes forpligtelse til fred, men opfordrede ham også til at standse bosættelsesbyggeri og fremsætte tillidsvækkende gestus over for palestinenserne.

FN-lederen tilsagde sin støtte til en fortsættelse fredssaprocessen.

– Du kan regne regne med mig i et samarbejde om fred og stabilitet i regionen, sagde han.

Netanyahu afviste imidlertid en forbindelse mellem bosættelser og fredprocessen.

– Bosættelsesaktivitet er ikke konfliktens kerne, sagde Netanyahu, men en følge af denne. Mindst 50 år før 6-dages krigen i 1967 prøvede de arabiske lande at eliminere Israel – selv da der ikke var en eneste bosættelse eller soldat på Vestbred-området. Den virkelige grund til konflikten er palestinensernes vedvarende afvisning af at anerkende Israel som det jødiske folks stat. Det er konfliktens kerne.

Ifølge Netanyahu skulle dette emne blive et af de første punkter på agendaen – ikke som en forhåndsbetingelse, men som led i en gensidig anerkendelse.

– Israel, sagde han, anerkender, at en smertende aftale er nødvendig i fredsprocessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den israelske regerigschef fremhævede, at man ikke kan fuldende denne proces, “medmindre man begynder den”.

– Hvis man indleder denne, må man være konsekvent og holde fast ved den, sagde Netanyahu

Tre samtaler
I de sidste dage har Netanyahu haft tre samtaler med udenlandske ledere om situationen: med Ban Ki-moon, med Kvartettens Mellemøst-udsending Tony Blair og – pr. telefon – med udenrigsminister Hillary Clinton. I løbet af denne samtale, der varede 45 minutter, sagde Netanyahu, at han ønsker at fortsætte drøftelserne, men at Israels sikkerhedsinteresser må bevares.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Ramallah sagde PA’s præsident, Mahmoud Abbas, efter sit møde med Ban, at han ikke vidste, om fredsprocessen ville fortsætte – og at han ville drøfte dette i rådslagninger med arabiske lande, heriblandt med disses udenrigsministre på Den arabiske Ligas møde senere i ugen.