Sko og sten kastet mod FN- leders bilkonvoj i Gaza

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, fik under sit ophold her en klarere opfattelse af den betændte situation, da omkring 40 palestinensere kastede sten og sko mod hans bilkonvoj i Gaza-striben.Ban var på vej ind i Gaza efter besøg i Israel og det palestinensiske selvstyreområde, da han blev konfronteret med en gruppe vrede palestinensere, som ville give udtryk for, hvad de opfattede som en fornærmelse mod palestinensere, der sidder fængslet i Israel.

Det lykkedes hans bilkonvoj at presse sig igennem menneskemængden, og der meldes ikke om nogen sårede .

Demonsranterne medbragte store billeder af fængslede familiemedlemmer og plakater, hvor der på arabisk og engelsk stod: “Ban Ki-moon – slut med partiskheden for Israel”.

FN-lederen, der er på besøg i området for at prøve at genstarte de palestinensisk- israelske fredsforhandlinger, sagde på en senere pressekonference i Gaza, at han “takkede Gazas indbyggere for den varme velkomst, og at han havde mødt mange palestinensere, der ventede på ham ved indkørslen til Gaza”.

Hans bemærking fremkaldte latter hos lokale journalister.

Han sagde, at han havde sympati for Gaza-indbyggernes klager, og at han fuldtud deler deres bekymring og frustration.

– Det er derfor, jeg er her for tredje gang, sagde han. Det er et meget seriøst økonomisk, socialt og humanitært problem.

Ban opfordrede Israel til at ophæve alle restriktioner over for Gaza og anmodede Israel og palestinenserne til at holde fredsprocessen i live. Han henstillede til Israel at fremsætte tillidsvækkende gestus – og gentog hermed USA’s og EU’s pres mod statsminister Binyamin Netanyahu.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Intet retfærdiggører den planløse afskydning af raketter og morterer mod Israel og en terrorisering af civilbefolkningen, sagde Ban. På samme vis bør israelere helt garantere det palestinensiske folks frihed, menneskerettigheder, en anstændig tilværelse og værdighed.

På tærsklen til Bans besøg er otte raketter blevet afskudt fra Gaza mod det sydlige Israel.

Under et senere besøg i den raketramte by, Sderot, sagde han, at ingen israelske civilpersoner skulle leve under trussel om terror.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ved afslutingen af sit ophold talte han på den såkaldte Herzliya Konference – et årligt møde af israelske og udenlandske politiske sagkyndige – hvor han betegnede det israelske bosætterbyggeri som en “formålsløs provokation” og opfordrede israelere til tænke over den anden sides ønske om fred.