80 procent af Israels jøder tror på Gud

Jøderne i Israel er mere religiøse, end mange har forestillet sig.Ifølge en nylig meningsmåling er antallet af religiøse og ultra-ortodokse jøder for opadgående, mens antallet af traditionelle og sekulære jøder er på vej ned.

Opionsundersøgelsen, der er foretaget af “Israel Democracy Institutets Guttman Center”, viser, at 80 procent af de 2083 adspurgte tror på Gud, mens 63 procent lever efter de gamle spiseregler om ikke at blande kød og mælk – men 65 procent ser TV paa sabbaten.

Undersøgelsen er en fortsættelse af to tidligere studier, i 1991 og 1999. Den afslører, at stadig flere israelere søger til religion.

Dette er sket i løbet af det sidste ti-år. Et større antal jøder definerer nu sig selv som religiøse eller ultra-ortodokse 3 procent er “anti-religiøse sekulære”,(sammenlignet med 6 procent i 1999), 43 procent er “sekulære” (sammenlignet med 46 procent), 32 procent er “traditionelle ” (sammenlignet med 33 procent), 15 procent er “religiøse” (sammenlignet med 11 procent) og 7 procent er ultra-ortodokse (sammenlignet ed 5 procent).

Mens meningsmålingen afslører, at fire af fem israelske jøder tror på Gud, at 77 procent er overbevist om, at verden styres af en “ekstraordinær magt”, 71 procent tror, at bøn kan forbedre ens personlige situation, 76 procent er for opfattelsen, at jøder er det udvalgte folk, og 65 procent mener, at den hellige skrift og.gode gerninger er en guddommelig orden.

34 procent af de adspurgte sagde, at hvis en jøde ikke ikke yder gode gerninge, vil dette bringe medmennesker i fare. 80 procent mener, at der er en belønning for gode gerninger, mens 74 procent siger, at man straffes for dårlige gerninger.

56 procent tror på “et liv efter dette”, mens 51 procent tror på Messias’ komme.

En meget stor del af jøderne i Israel mener, at tjødiske traditioner er særdeles vigtige. 94 procent går ind for omskæring, 92 procent for syv-dages sørgeprioden efter en slægtnings død, 91 procent er for bar mitzvah ceremonien (konfirmation), 90 procent for at sige Kaddish-bønnen over afdøde forældre og 86 procent for en jødisk begravelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:En vielse foretaget af en rabbiner er vigtig – for 80 procents vedkommende, – men samtidig siger omkring halvdelen af de adspurgte – 51 procent – at Israel må tillade borgerlig vielse uden en rabbiners medvirken.

Blot en tredjedel af de adspurgte overholder sabbaten “til en vis grad” eller “i alle detaljer”, mens 84 procent tilbringer deres tid med familien, 69 procent indtager særlige måltider og 66 procent tænder rituelle lys.

På den anden side ser 66 procent TV eller hører radio på sabbat-hviledagen, mens 52 procent surfer på nettet på denne helligdag. 37 procent deltager i sportsaktiviteter eller tager til stranden, 29 procent spiser ude, 16 procent går på indkøb – og 11 procent på arbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen: