Israel-Iran krig ud af skyggerne

“Hvis der er nogen tvivl, viser arrestationen af to iranske statsborgere i Bangkok i tirsdags – blot nogle timer efter at deres lejede bolig sprængtes ved en ‘arbejdsulykke’ –
at den israelsk-iranske krig nu er ved at komme ud af skyggerne”.
Sådan skriver den israelske avis “Jerusalem Post” idag som en opfølgning af formentlig iranske bombeattentater mod israelske mål i Indien, Georgien og Thailand, med påfølgende sårede.

Endnu er det ikke kommet til krig mellem Iran og Israel, men situationen optrappes og spændingen intensiveres. Begge lande prøver at rette slag mod den anden i dølgsmål. Fem iranske atomvidenskabsmænd er blevet dræbt, med en finger rettet mod Israel som anvarlig, men antagelsen er aldrig blevet bekræftet..

Det iranske terroristangreb mod israelere flere steder i Asien menes bl. a. at have være en hævnakt for drabet i 2008 af Hizbollah-lederen Imad Mughniyeh, hjernen bag en række terroristangreb mod israelere. Tabet af ham har været et svært slag mod Hizbollah og Iran. Det skulle hævnes, før eller senere.

Angrebene mod israelere i New Delhi, Tbilisi og Bangkok var – ifølge en israelsk kilde – ikke godt forberedt, hvilket fremgår af resultatet: En israelsk diplomats hustru blev såret, men ingen israelere blev dræbt, og angrebene var ikke rettet direkte mod f. eks. israelske ambassader, passagerfly eller en officiel delegation.

Ifølge israelske efterretningskredse har Iran hemmeligt brugt dets styrker som gengældelse mod amerikanske og israelske mål. Med de iranske angreb i denne uge
risikerer Teheran at støde Indien fra sig. Indien har været Irans redningslinje efter de økonomiske sanktioner mod Iran begyndte at kune mærkes, og de vil – mener en israelsk kilde – uddybe Irans diplomatiske isolation og måske medføre en afdækning af andre iranske agenter.

Hjælp til Syrien

Iran har akivt bekæmpet amerikanske og allierede i Irak og Afghanistan, og er nu styrtet til for at hjælpe dets betrængte allierede, Syriens præsident Bashar Assad, samt Hizbollah i Libanon og Hamas i Gaza-striben.

En israelsk kommentator, Amir Oren, skriver idag i “Ha’aretz”, at de iranske angreb viser, at det ikke er lykkedes israelske efterretningsfolk at opdage de iranske planer i tide – og beslutningen om at udføre dem samtidigt i flere lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Irans terrorist-infrastruktur er verdensomspændende, skriver Oren, og nyder alle en stats fordele – ambassader, diplomatpas, sikre kommunikationer, diplomatiske postsække – hvorved våben og sprængstoffer kan smugles og således undgå opdagelse – samt diplomatbiler og -boliger. Såvel den Den republikanske Gardes Quds-styrke og efterretningstjeneste er repræsenteret i de iranske ambassaders stabe.

Iraner såret

Blandt de sårede ved angrebet i Bangkok var en iransk mand ved navn Said Muradi, der bar på en bombe, som gik af i utide og sprængte begge hans ben af.. Kort forinden havde der været eksplosion i en bolig, han havde lejet i det centrale Bangkok. Senere var der en tredje eksplosion på en nærliggede vej.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Muradi blev konfronteret af thai politimænd, da han prøvede at hyre en taxa. Chaufføren afviste at tage ham ind, fordi hans ansigt var dækket af blod. Som reaktion kastede han sprængstof mod bilen og politimaendene. En af bomberne ramte et træ og slog tilbage, hvorved hans ben blev revet over.

Israelske kilder i Bangkok siger, at denne terroristcelle havde haft til hensigt at ramme israelske mål.

Israelske ambassader og konsulater samt jødiske insitutioner rundt om i verden er i alarmberedskab.

I Israel har ministeren for offentlighed sikkerhed, Yitzhak Aharonovitch, beordret politiet til øget beredskab


Artiklen fortsætter efter annoncen: