Jødernes stilling i Norge vækker opsigt i Israel

– Vi afventer, at Norges adfærd over for jøder ikke blot er i form af ord, men i gerning, siger en talsmand for det israelske udenrigsministerium i en kommentar til en opsigtvækkende artikel i et israelsk dagblad under overskriften “Norge er ved at blive tom for jøder”.Bladet “Jerusalem Post” skriver idag: “Norges største avis er bekymret over, at landet er ved at miste dets jøder”.

Den israelske avis citerer en lederartikel i “Aftenposten” for, at “Norge er i fare for at blive et land uden jødisk befolkning”.

“Jerusalem Post” skriver, at den jødiske menighed to gange har anmodet det norske justitsministerium om støtte til bevogtning af menighedens bygninger, men hver gang var der afslag. Nu har justitsminister Grete Faremo imidlertid tilkendegivet, at ministeriet agter at genvurdere Oslo synagogens sikkerhed. Det var denne synagoge, der blev beskudt i 2006.

Den anden synagoge, der har anmodet om hjælp til større sikkerhed, er i Trondheim.

Antallet af jøder tilknyttet disse to gudshuse er 819 – og deres antal er for nedadgående på grund af emigration og blandet ægteskab.

“Aftenposten” skriver, ifølge den israelske avis, at et antal jøder ikke tør tilslutte sig disse synagoger af frygt for at blive “synlige som jøder”.

Lederartiklen fremhæver, at Norges statsminister, Jens Stoltenberg, i en nylig udtalelse har undskyldt for, at norsk politi og andre nordmænd deltog i arrestationen og deporteringen af 772 norske jøder under holocaust – og at “dette ikke kan accepteres i Norge”.

Stoltenberg sagde videre, at Norge måtte være et sikkert sted for jøder, men at jøder idag lever i frygt, fordi de er bange for at være synlige som jøder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Hvis dette er rigtigt, er det et tegn på Norges bankerot, hedder det i lederartiklen – og at Norge har ansvar for at beskytte folk, der bliver udsat for vold på grund af deres religiøse tilknytning.

I det israelske udenrigsministerium gives der udtryk for anerkendelse af den norske statsministers udtalelse.

– Vi følger antisemitiske episoder verden over, og vil nu følge, om man i Norge efterkommer det, der siges, siger ministeriets talsmand.


Artiklen fortsætter efter annoncen: