Kristne forfølges i Kirgisistan

Selvom kirkens udfoldelsesmuligheder begrænses, ser kristne positive sider ved forfølgelsen.I de seneste år har myndighederne begrænset kirkens mulighed for at forkynde evangeliet og etablere menigheder. Det er forbudt at forkynde evangeliet i alle offentlige institutioner.

Forfulgte kristne har åbnet et hjem for udsatte unge, som ingen familie har. Hjemmet støttes af Dansk Europamission

Det fortæller Samuel Nyman Eriksen fra Dansk Europamission, som netop har besøgt landet. Forbuddet mod forkyndelse gælder også muslimer, og det er et åbent spørgsmål, hvorvidt regeringen i den tidligere officielt sekulære sovjetrepublik med loven har ønsket at standse udbredelsen af islam i et land, hvor befolkningen er islamisk.
En menighed skal have mindst 200 medlemmer for at kunne blive registreret. Det medfører store udfordringer for kristne, der ønsker at få en menighed godkendt, når gruppen, der etablerer den, skal have en sådan størrelse. Det er langt lettere at etablere en moske, da det er let at finde 200 muslimer, der vil støtte den.
Samtidig forsøger visse muslimske lande i Mellemøsten at islamisere Kirgisistan.
– Under mit besøg i landet tilbagelagde jeg en længere strækning på en hovedvej, hvor man kunne se en del moskeer, fortæller Samuel Nymann og fortsætter:
– En lokal troende fortalte mig, at de var nybyggede, og at lande i Mellemøsten sponsorerer opførelsen af moskeer i landet. Derudover forsøger de samme lande i Mellemøsten at øve indflydelse på børn og unge i landet ved at finansiere opførelsen af privatskoler og institutioner for videregående uddannelse, hvor der som en del af undervisningen finder islamisk påvirkning sted.
Kristne, der bor i de større byer, kan dog stadig mødes frit i de kirker, der allerede er registrerede. Derimod kunne kristne fortælle, at troende, der bor i landsbyer, oplever alvorlig forfølgelse.

De positive sider

– Nogle af de lokale kristne, pegede dog på de positive sider af forfølgelsen, siger Nymann og fortsætter:
– De fortalte, at personer med overfladisk tro vælger kirken fra, fordi de ønsker at undgå det øgede pres på kirken i disse år. Det betyder, at kirken i højere og højere grad udgøres af mennesker, der er grundfæstede i troen. Modstanden gør også, at de tilbageblivende vokser i troen.
Susan