Jødisk leder: Sverige er center for antisemitisme

Dr. Moshe Kantor, præsident for Den Europæiske Jødiske Kongres, mener, at Sverige er blevet et center for antisemitisme. Sverige investerer nu i mere sikkerhed.- Sverige er blevet et center for antisemitisme, sagde præsidenten for ”Den Europæiske Jødiske Kongres”, Dr. Moshe Kantor, på tærsklen til åbningen af Europa Parlamentet i Bruxelles i forbindelse med Holocaustdagen den 27. januar.- Tidligere var Sverige et roligt land uden antisemitiske problemer, men i dag er det et center for antisemitisme, sagde Kantor. Det er utænkeligt, at jøder i det 21. århundrede er nødt til at flytte fra Malmø til Stockholm.
”Den Europæiske Jødiske Kongres” er en paraplyorganisation af jødiske samfund fra hele Europa.

Sverige ønsker ikke at udtale sig

Den svenske regering er den eneste regering i EU, som ikke ønsker at tale om antisemitisme, til trods for at Kantor gentagne gange har prøvet at kontakte den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, hedder det i en artikel i dag i det engelsksprogede blad, ”Jerusalem Post”.
– Det er en stilhedens konspiration, sagde Kantor. De tror åbenbart, at hvis de ikke siger noget, vil problemet forsvinde af sig selv, men vi er klar over, at det bliver ved, siger Kantor.
Reinfeldts pressesekretær, Markus Friberg, siger, at han ikke har kunnet fremskaffe Reinfeldts reaktion til denne udgave af ”Jerusalem Post”, men bemærker, at ”Sverige investerer fire millioner kroner i øget sikkerhed for det jødiske samfund i Sverige”, og at ”Det jødiske Centralråd” vil have størstedelen af beløbet, 3.5 mil. kr. til dets rådighed.
Sveriges integrationsminister, Erik Ullenhang, siger:
– Antisemitiske udtryk og anden adfærd baseret på racistiske meninger vil aldrig kunne accepteres i et demokratisk samfund. Det ekstra beløb til sikkerhed skyldes, at jødiske menigheder i dag er tvunget til at træffe ekstra foranstaltninger for at sikre, at folk tør at gå i synagoger, til jødiske møder m.m. i Sverige.

Iran

Adspurgt om den nye tendens til moderne antisemitisme i Europa sagde Kantor, at en undersøgelse som han tog initiativet til på Tel Aviv Universitet for at studere europæisk antisemitisme, viser, at talrige iranske NGO’er (græsrodsbevægelser. red.) ”står bag offentliggørelsen og opmuntringen til antisemitisme”.
Kantor, der talte til en forsamling af 500 mennesker i Europa Parlamentet, og som netop har modtaget den franske æreslegions orden, henviste til nye sanktioner mod Iran som ”en nødvendighed” og sagde, at beslutningen om at boykotte iransk olie er ”et historisk tiltag”.
Han tilføjede imidlertid, at dette tiltag bør følges op af yderligere sanktioner.
Den nyvalgte tyskfødte præsident for Europa Parlamentet, Martin Shultz, sagde med henvisning til 70-års dagen for de nazistiske lederes ”endelige løsning af det jødiske problem” – en beslutning der var vedtaget i den tyske nations navn – at det var det tyske folk pligt at tage ansvaret for jøder i dag.