Sudan advarer kristne om ”streng Sharia”

Mange kristne flygter fra Sudan til Sydsudan i håb om, at deres situation bliver bedre.Siden Sydsudan blev selvstændigt i juli 2011 er kristnes situation blevet forværret. Sudans præsident advarer kristne om streng Sharia-lov og vil have præster til at registrere sig. Det får dem til at flygte til Sydsudan.

Selvom Sydsudan nu er selvstændig og forbeholdt kristne, kæmper de stadig mod muslimer.

Regeringens hensigt med registreringen er at få kontrol over enhver kristen, der arbejder i Sudan.
Den 3. januar advarede Sudans præsident Omar Al-Bashir om, at landets forfatning ville blive mere rodfæstet i Sharia – en skjult trussel, der har til hensigt at undertrykke kristne.
Compass Direct News indberetter, at omkring 350.000 sudanere er flygtet til Sydsudan. De fleste af dem er kristne.
De vidste, at når først Sudan blev splittet i to, ville den nordlige del være en islamisk nation. De kristne, som forbliver i Sudan, risikerer at blive udsat for vold, pres, anklage og endda døden for at bagvaske islam, evangelisere og konvertere. De bliver set som ’fjender af staten’.

Flere blev tilbageholdt

I Sudans hovedstad Khartoum er et mindretal af kristne blevet tvunget til at forlade landet til fordel for Sydsudan. Flere er blevet banket og fængslet, fortæller kirkeledere.
En af dem er kirkelederen Gabro Haile Selassie, der blev anholdt for at bo på kirkens ejendom. Han blev løsladt mod kaution efter få timer, men frygter, at han vil blive arresteret igen, og at politiet allerede er i gang med at ødelægge kirkens indhegning.

Sydsudan stadig truet

Den fred, som Sydsudan havde håbet på at få med uafhæghedsaftalen, er ikke blevet virkeliggjort. Presset på kirker og kristne er faktisk blevet værre.
Muslimer fra Sudan truer med at ødelægge kirker, slå kristne ihjel og ’rense landet’ for kristendom.
Urolighederne opstår, fordi Sudan består hovedsagligt af muslimer og arabisktalende, hvor indbyggerne i Sydsudan mere består af den oprindelige afrikanske race, kultur og religion med kristen indflydelse og vestlig orientering.

Folk lider

Zechariah Bol Deng, der er højtstående leder af Ngok Dinkastammen og bosiddende i byen Abyei ved grænsen mellem Sudan og Sydsudan, fortæller, at de i øjeblikket lider, og at tusindvis lever under træerne tæt på floden, uden mulighed for at vende hjem igen, på grund af den sudanesiske hærs tilstedeværelse. De er bange for at blive opdaget af dem.
Stammens situation bliver derfor mere og mere kritisk. Børn dør af helbredelige sygdomme, og kun et begrænset antal af nødhjælpsorganisationer kan nå ud til dem.
Et forsøg på at finde en politisk løsning blev standset i maj 2011, da Sudans tropper angreb Abyei. Mindst 130.000 indbyggere fra stammen Ngok Dinka i Abyei flygtede fra angrebene inklusiv kristne, hvoraf størstedelen stadig ikke kan vende tilbage til deres hjem, oplyser Christian Solidarity Worldwide (CSW).

Interne krige i Sydsudan

I Jonglei State i Sydsudan har ”alvorlige interne krige blandt stammer betydet, at 3000 er døde og over 100.000 er fordrevet”, meddeler Christian Solidarity Worldwide (CSW). Jonglei State er efter sigende en ’katastrofezone’, hvor det er almindeligt, at stammerne stjæler hinandens køer, og hvor volden udgør den værste interne vold, siden Sydsudan blev selvstændiggjort.

Hjælp udefra

Spændingerne har gjort det svært for internationale organisationer at hjælpe med at stabilisere Sudan og Sydsudan.
To krige mellem Nord- og Sydsudan har i alt kostet 1,5 mio. personer livet, og en fortsættende konflikt i den vestlige region af Darfur har fået 2 mio. mennesker til at flygte fra deres hjem, mens mere end 200.000 blev slået ihjel, ifølge flere undersøgelser.


Artiklen fortsætter efter annoncen: