USA top sikkerhedsfolk i Jerusalem for at drøfte Iran-situationen

Den amerikanske sikkerhedsrådgiver, Tom Donilon, er kommet til Jerusalem for at drøfte Irans atomprojekt med israelske ledere, efter at meddelelser fra Israel den sidste tid har peget i retning af en sandsynlighed for et israelsk angreb mod atomanlæg i Iran.Donilon skal idag have samtaler med statsminister Binyamin Netayahu og dennes rådgivere som optakt til den israelske regeringschefs rejse til USA i næste måned, omfattende et møde med præsident Barack Obama.

Øverst på dagsordenen for mødet mellem Donilo og Netanyahu er utvivlsomt USA’s bekymring for, at Israel planlægger at angribe Irans atomanlæg i relativ nær fremtid. Den amerikanske regering ønsker imidlertid, at Israel skal vente yderligere nogle måneder, før Jerusalem beslutter sig endeligt – for at give de internationale sanktioner mod Iran en mulighed for at blive iværksat.

Andre pukter på dagsordenen vil formentlig være Syrien og “forskellige regionale sikkerheds-anliggender”.

Den israelske forhandlingsleder over for Donilon er den nationale sikkerhedsrådgiver Ya’akov Amidror. Andre medlemmer af det israelske team er repræsentanter for forsvarsministeriet, udenrisministeriet og ministeriet for strategiske anliggender samt for den militære efterretnings-tjeneste.

Donilons team omfatter Det hvide Hus’ Mellemøst-rådgiver. Steve Simon og andre repræsentanteer for Det hvide Hus. Gruppen rejser tilbage til USA imorgen.

Donilon, der er i Israel på sit første besøg som præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsrådgiver, er efterfølger for James Jones.

Iranske krigsskibe
To iranske krigsskibe – destroyeren “Shahid Naqdi” og et forsyningsskib i “Khark”-klassen – har sejlet gennem Suezkanalenn og er nu i syrisk havn efter have have været nær israelsk farvand..

Besøget menes at være et led i et samarbejde mellem Iran og Syrien om en flådeuddannelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israel har betegnet de iranske krigskibes sejlads gennem Suzkanalen som “en provokation”.