Arabisk march mod Israels grænser på fredag

Tusinder af arabere fra Israels nabolande Libanon, Syrien, Jordan og Egypten og fra kontrolposter ved Gaza-området ventes på fredag at ville marchere mod grænserne som led i “Global march mod Jerusalem”, og israelske sikkerhedsstyrker forbereder sig nu på at forhindre grænseoverskridninger.Organisatorerne af marchen siger, at den vil blive fredelig. I Israel frygtes det, at den vil udvikle sig og blive voldelig.

Marchen finder sted på 30 års dagen for den såkaldte “Land Dag”, da titusinder af israelske arabere og palestinensere marcherede i solidaritet på Vestbred-området, Gaza-striben og i Libanon som protest mod den israelske regerings plan om at tage kontrol med store landområder i Galilæa og Negev-ørkenen.

Seks israelske arabere blev dengang dræbt og omkring 100 sårede ved konfrontationen mellem arabere og israelske sikkerhedsstyrker.

På organisatorernes hjemmeside står:

– Vores mål er at gøre en ende på den zionistiske politik med apartheid, etnisk udrensning og jødisering, som skader folket, landet og Jerusalems hellighed.

Ifølge de grupper, der står bag marchen, vil der tillige blive organiseret processioner i arabiske og muslimske hovedstæder verden over og foran israelske ambassader i en række lande.

Israelske sikkerhedsstyrker er blevet trænet i at sprede menneskemængder med ikke-dødbringende midler.

– Vi har været igennem dette før, siger en israelsk sikkerhedskilde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han henviser til begivenhederne i maj ifjor, da 13 personer blev dræbt under forsøg på at bryde over grænserne fra Syrien og Libanon på den såkaldte “Nakba Dag” – den årlige mindedag , da palestinenserne sørger over Israels oprettelse i 1948.

En israelsk kilde siger, at der vil blive truffet alle nødvendige foranstaltninger i forbindelse med den forestående protestmarch.

– Jordan og Egypten er interesserede i at bevare roen ved deres grænser, siger kilden, men situationen i Libanon er mindre klar.. Protestmarchen vil muligvis fortsætte til Beaufort (en korstogs-fæstning nogle kilometer nord for den libansesisk-israelske grænse. red.). Iransk involvering i Syd-Libanon indebærer, at man ikke kan udelukke nogle scenarioer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israelske efterretningskilder og “Terrorist Informations Centret” har fornylig oplyst, at Iran er den vigtigste magt bag marchen, både direkte og via dets “stedfortrædere” som f.eks. Hizbollah.

Irans øverste leder, Ali Khameni, har betegnet den globale march som et udtryk for Irans politik om at styrke “modstands operationer” mod Israel.

Størstedelen af marchens finansiering menes at komme fra “Det muslimske Broderskab” og fra Iran.