Fornyelsen er ærligheden

Hvis der er en rød tråd fra Samsøs grønne bakker og bløde muldjord til de appalachianske bjerge, midtvestens sletter og gule kornmarker. Fra hærvejens landevejsridder på apostlenes heste til hoboen, hvis trofaste følgesvend er godstogets kværnende rytme, er samsiske CS Nielsen (Country Stig) godt på vej til at rulle den ud.
‘Man of the fall’ er CS’ anden cd og et bud på dansk americana – lidt folk og bluegrass tilsat en snert country og gospelblues. Teksterne kredser tematisk om syndefaldet, og tilværelsens eksistentielle grundvilkår – møde og afsked, fødsel og død, tro og tvivl – og CS agerer gerne stemme for de svageste, de ensomme, udstødte og forviste.

En stemme Johnny Cash, en af CS musikalske læremestre, også påtog sig. ‘Man of the fall’ er en musikalsk flaskepost fra Prædikerens Bog til ‘Løgneren’ uden at være dystopisk eller modløs. CS har referencerne i orden, hvad enten det drejer sig om musikken eller ordene.

CS er bevidst om de musikalske rødder, og hviler solidt på genrens traditioner. Der er måske nogle anmeldere, der mener, at fornyelse er en kvalitet i sig selv. Det er ikke CS’ musikalske ærinde, der i stedet bliver en respektfuld videreførelse af en musikalsk tradition, som den kendes fra Joe Hill over Woody Guthrie, fra Missisippi John Hurt til Bob Dylan, fra Hank Williams til Townes Van Zandt og Merle Haggard.
Fornyelsen ligger i ærligheden, og CS’ forstiller sig på intet tidspunkt, når han helhjertet synger sine eftertænksomme sange med sin helt egen stemme.
Claus Rydskov