Hvordan laver man en afgud?

Hvad er en afgud? Det er hvad som helst, som er vigtigere for dig end Gud, hvad som helst, som optager dit hjerte og din fantasi mere end Gud, hvad som helst, du forsøger at få til at give dig det, som kun Gud kan give.
Af Timothy Keller
Amerikansk præst
og forfatter

En falsk gud er noget, der er så centralt og vigtigt for dit liv, at hvis du skulle miste det, ville dit liv næppe føles værd at leve. En afgud har en sådan kontrollerende plads dit hjerte, at du uden betænkning er villig til at investere det meste af din lidenskab og energi, dine emotionelle og økonomiske ressourcer i den.
Det kan dreje sig om familie og børn eller karriere og profit eller succes og anerkendelse eller social status og det at redde ansigt. Det kan være et romantisk forhold, anerkendelse fra dem, du plejer at sammenligne dig med, kompetence og dygtighed, sikre og trygge livsforhold, personlig skønhed eller intelligens en politisk eller social sag, moral og renfærdighed eller endog succes i kristeligt arbejde.
Der er tale om en afgud, når man siger i sit inderste: ”Hvis jeg bare får det, så vil jeg føle, at mit liv har mening, så vil jeg vide, at jeg har værdi, så vil jeg føle mig betydningsfuld og tryg.” Der er mange måder, hvorpå man kan beskrive denne holdning, men den bedste er måske tilbedelse.
Det var ikke udslag af en livlig fantasi, når fortidens hedenske mennesker afbildede praktisk taget alt som gud. De havde guder for frugtbarhed og seksualitet, gud for arbejdet, for krig, for penge, guder for folket. For sagen er ganske enkelt, at hvad som helst kan blive en gud, der hersker i et menneskes hjerte eller i et folks liv.
For eksempel er fysisk skønhed en fortrinlig ting, men hvis man ’guddommeliggør’ den, gør man den til det vigtigste i et menneskes eller en kulturs liv, og så har man Afrodite og ikke blot skønhed. Så vil mennesker og en hel kultur konstant bekymre sig over deres udseende og bruge urimelige mængder af tid og penge på det og tåbeligt vurdere mennesker på baggrund af det.
Hvis noget bliver mere fundamentalt for din lykke, mening med livet og identitet end Gud, så er det en afgud.

Fra bogen ”Ikke alt der glimrer er Gud” af Timothy Keller